събота, юли 27, 2024
АктуалноИдеи за дома

Да си направим декоративни тухлички

Тухлите присъстват в интериора, като индустриален акцент. Те могат да са част и от други стилове, в зависимост от тяхната текстура, цвят и визия.  Стена от декоративни тухлички е много добро решение в освежаване на интериора.

Ако искате да имате декор от тухлички на стената, начините са няколко:

1. Взимате си тапет, имитиращ тухли;

2. Лепите триизмерни пана, с релеф на тухли;

3. Купувате си декоративни тухли;

4. Наемате някой да ви нарисува реалистични тухли;

5. Използвате тънък слой мазилка и шаблон за тухли, върху стената;

Дали сте се сетили за някой от вариантите, не е важно. Всеки един от тях има своите ползи и недостатъци. Варианти 1, 2 и 5 са бюджетни, но реализмът се губи, при приближаване. 2 е от сравнително мек материал. 3 е най-близо до реалните тухли, но цената е значително висока. Вариант 4 също би струвал много.

Ние ще ви дадем още една възможност:

6. Направете си декоративни тухли, сами.

Необходими материали и инструменти

  • Парчета гипсокартон
  • Гипсово лепило
  • Шкурка
  • Макетен нож
  • Шпатула

Изрязване на тухлите

Избирате размер на своите тухли и нарязвате гипсокартона според този размер. Най-лесният начин за рязане е, когато първо си направите ленти по дължина, отговарящи на височината на тухличките, след което започнете да ги разделяте.  Може да подберете размера на тухлите, според растоянието, което искате да покриете.

Да си направим декоративни тухлички
Процес на изрязване

Текстура

Сами можете да прецените колко релефни да са парчетата. Можете да ги оставите и без релеф, ако това е търсеният вариант. Ние решихме да добавим грапавост, с помощта на гипсово лепило. Нанесохме го неравномерно с шпатула. Допълнително използвахме шило, с което да направим драскотини и неравномерни дупки по повърхността. Вероятно след тухла номер 100 ще ви омръзне, при нас се случи същото. Достатъчно беше разнасянето на слой гипс. 

След като гипсовото лепило изсъхне добре, преминаваме към шкурене на страниците, също така и на лицевата част. За да наподобява  грапавината на тухличка, плочката ви не трябва да има изразени връхчета. С помощта на шкурка те се премахват, а заедно с тях и слабите части от гипсовия слой.

Да си направим декоративни тухлички
Текстура, след шкурене

Лепене

Предварително разчертайте стената, за да разполагате с правилни успоредни ленти. Те ще ви водят. За фугите подберете предмет (права летвичка), който да ви помогне, с по-лесното определяне на точни разстояния. За тесни стени, може да прецените и на око, но рискувате да изкривите редовете. При стандартното редене на тухли, фугите се разминават. Препоръчваме да направите тестово нареждане на земята.

Да си направим декоративни тухлички
Разминаване на тухлите

Пригответе си и половини парчета тухла, ще са ви необходими. Лепенето се извършва с моментно и много здраво лепило/силикон. Има много вариации на пазара, които са издръжливи и лесни за нанасяне. 3-4  точки за плочка са напълно достатъчни за залепяне.

Да си направим декоративни тухлички
Лепене

Боядисване

Преди залепяне, може да боядисате всички декоративни тухлички в бяло (тези, които не са намазани с гипсово лепило). Равната основа ще помогне да получите желания цвят в последствие. След като ги залепите може да ги боядисате в крайните цветове. Ние изгубихме много време в предварително боядисване, което след фугирането загуби смисълът си. Всички декоративни тухлички бяха допълнително пребоядисани на място.

Да си направим декоративни тухлички
Предварително боядисване

Фугиране

Тази опция е пожелание и за допълнителна реалистичност. Точно заради това фугиране не е препоръчително да се боядисват тухличките предварително. Все пак шансът да се намацат е голям. А какво можете да използвате за фугиращ материал? Същото гипсово лепило и шприц, или акрилен силикон. Важно е този силикон да може да се боядисва. Част от ползите на тази идея е, че може всяка една от тухлите и дори фугата да се пребоядисват.

Хитринка: Ако имате външен ъгъл, си представете как би се виждала истинска тухла, с нейната къса и дълга страна (по едно парче за всяка стена). Там, където ще се допират парченца, с шкурка отнемете от плочките, до образуване на общ ъгъл. Запълнете връзката с акрилен силикон или гипсово лепило.

Да си направим декоративни тухлички
Ъгъл

Употреба на декоративни тухлички

Подходящи са за закрити помещения, защото влагата не е приятел на гипса и гипсокартона.

Могат да се обличат акцентни места, като комин, колона, стена.

С тях могат да се правят разнообразни форми по стената.

Лесно се пребоядисват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *