събота, юли 20, 2024
Идеи за дома

Основни видове тухли

Един от най-разпространените строителни материали е тухлата. В най общото си представяне, тя е изпечена глина и в зависимост от предназначението ѝ, може да бъде плътна или с различни по форма кухини. Без значение дали става дума за носещи или преградни стени, тухлата е фаворит в зидарията. Тези малки, но здрави плочи, имат богата история. Използвали са се още преди 14 000 години пр. Хр. в Египет. Все повече тухлите са и декоративен мотив в интериорния и екстериорния дизайн. Индустриалният стил (прочетете за него тук: Видове интериорен дизайн, които са винаги актуални) се базира на цели стени от  строителни материали, декорирани с груби мазилки. 

Замисляли ли сте сте, обаче, какво богато разнообразие от тухли се предлага на пазара – според размер, материал и приложение?

Видове тухли според размер

Основното разделение е според размера на всяка тухла. Най- разпространените са “единичка”, “двойка” и “четворка”. Основен е размерът на единичния керамичен блок (единичка), като за следващите обемът се увеличава в пъти. Различните размери позволяват зидането на различни по дебелина зидове.

единичка: 250 х 120 х 60мм

четворка: 250 х 120 х 250мм

Съществуват и тухли с по-специфични форми и размери, за да удовлетворят търсенето. Тези от бетон, например, са с други размери.

Основни видове тухли според материал

Керамични

Както споменахме, тухлите и по-конкретно керамичните, са най-древният строителен материал. Те се използват в зидането на колони, стени, основи и други. Те имат много положителни качества като голяма устойчивост на различни условия и  носимоспособност. Керамичните тухли са добър изолатор и са с високи топлоизолационни и шумоизолационни качества. За да се подобри здравината, водоустойчивостта и изолационната способност, те изискват с хоросан.

Бетонни

Те са направени от здрав бетон. Имат различно приложение – за вътрешна зидария,огради и фасади. Размерите и формите са разнообразни, защото се изработват в различни калъпи. Могат да бъдат създадени и в домашни условия. Бетонните тухли имат висока якост.

 Силикатни

Познати също като варовикови тухли, те се изработват с помощта на варовиково-пясъчна смес. Имат висока якост на натиск, така че те са често срещан вариант за носещи стени в къщи и многоетажни сгради. Този тип тухла не изисква голямо количество хоросан и също така са добър шумоизолатор. От екологична гледна точка, тази тухла не съдържа вредни компоненти. Минусът е, че не с добра устойчивост на влага.

Огнеупорни

Има случаи, в които се налага зидането на пещ, комин или някаква структура, която изисква много висока устойчивост на  топлина, дори огън. Тогава в употреба влиза огнеупорната тухла. Те са изработени от огнеупорна глина и химически съединения ( предимно силициеви). Зидането с такива тухли, се извършва със специални огнеупорни лепила. Създадени са да издържат на агресивни условия и открити пламъци. Цената им е значително по-висока от останалите.

Облицоващи

Този вид тухли са по-скоро с декоративен характер. Материалите и цветовете, с които са изработени, варират. Облицоващата тухла се използва за обличане на стенни и различни декоративни интериорни решения. Използват се за облицовка на сгради, колони, или акцентиращи елементи. Тухли от такъв тип са подходящи за разполагане и върху различни материали. Те изискват специални лепила и са на значително висока цена.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *