събота, юли 20, 2024
Обзавеждане

Бохо стилът в интериора

Бохо стилът произлиза от понятието “бохем”. От френски, този термин описва номад или авантюрист. Тази дума се свързва с определен начин на живот и се популяризира чрез хора на изкуството, с различни и нестандартни идеи за своето време. От първата употреба на термина, през 19-ти век до сега, Бохо е олицетворение на свободата на мисълта и изказа. Това се превръща в едно ново и уникално течение, не само на личността, но и в модата, дизайна и прочие.

Както споменахме, в бохемският стил определяща е свободата. Свобода на изразяване на себе си – щури  интериорни решения, шарки, текстури, цветове. Ще се изненадате колко добре би се отразил на вътрешната ви хармония един  Бохо кът у дома.

Бохо стилът, в интериорния дизайн, е базиран на няколко практики, като няма строго определени правила. Тази естетика се противопоставя на модерната чувствителност и включва креативни, безгрижни  и нетрадиционни  декорации. Хубавото на този стил е, че може да бъде интерпретиран по различен начин и е почти невъзможно да се създадат 2 еднакви декора. Ако искате да изразите себе си, чрез интериора си, Бохо стилът е точно за вас.

бохо
Всекидневна с Бохо привкус

От къде да започнем да сме “Бохо”?

Топлите и земни цветове са много често срещани в този стил. Те са чудесна основа за ярко оранжеви, зелени и лилави акценти. Тъй като претрупването на много и разнообразни предмети и цветове, може да доведе до смаляване на пространството, се препоръчва използването на бели завеси, тюлове или стени.

Трябва да сте смели. В Бохо стилът се комбинират цветове, шарки и текстури, които по принцип не биха се използвали заедно. Точно в това е неговият чар. Много възглавници, килимчета, завеси и висящи елементи. Споменавайки възглавниците, точно това е първото, което се появява в съзнанието, чуем ли терминът “Бохо” – различни по форма и цвят възглавници, небрежно пръснати върху пухкаво канапе. А защо не и няколко на земята, приканващи  посетителите да се разположат удобно където пожелаят. Много е подходящо смесването на мебели от различни култури, употребата на много плетени аксесоари и ресни. 

Обратно на минимализма, Бохо дизайнът приема философията „повече е повече“. Материалите трябва да изглеждат леко захабени – да не са повредени, но и да не са лъскави и нови. 

Зеленината е важен фактор за релаксът, който ще ви достави Бохо зоната. Прегръщаме природата и естественото затова много подходящи са висящи растения, с плетени стойки за саксиите. Идеални са вариациите на сукулентни растения, които могат да са в различни импровизирани саксии. А, саксии могат да се направят от разнообразни елементи. Можете да си откраднете идеи от нашата статия Природосъобразни идеи – декорация за градината от отпадъчни материали.

Стената не трябва да е празна, а точно обратното. Смели картини, разнообразни орнаменти и висящи декорации с макраме. Добавете лични предмети към този кът. Семейни снимки, различни аксесоари от пътешествия и сантиментални притежания. Използвайте декоративни аксесоари, като чаши, които не си подхождат по материал и цвят, но подхождат на цялостното излъчване на интериора.

Ненатрапчивото осветление ще допринесе за бохемските вибрации на интериора. Забравете за скучните осветителни тела. Украсете с множество фенери, свещи и нестандартни настолни лампи. Дори гирляндите биха били много подходящи, като примигващ, нежен акцент.

Важното е да запомните, че няма строги правила!

Бохо стилът е начин на изразяване. Днес, благодарение на разнообразните вериги за мебели, е лесно да се намерят подходящите парченца от “Бохо” пъзела. Но не купувайте без предварителен замисъл. Всеки един елемент от Бохо интериора, трябва да ви описва, да говори за вас. Чувствайте се свободни да смесвате шарки и текстури и не се страхувайте да използвате стилове, които не е задължително да вървят заедно по конвенционален начин. Можете да добавите частично Бохо излъчване на друг вид интериорен дизайн. Важното е да се чувствате уютно и мястото, в което се намирате да ви доставя удоволствие.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *