петък, юли 26, 2024
Идеи за домаАктуално

Контактите и тяхното разположение

Контактите винаги не стигат. Мислим, че сме предвидили всичко и все пак се налага да добавим някой разклонител. А от там се започва с кабели по пода и хаос. 

Организацията на контакти трябва да се обмисли и планира много добре, в началните етапи на строеж. Трябва да мислете в перспектива и че уредите ще стават все повече.

От къде да започнете

Първо, когато става дума за работа с електричество, се доверете на способен специалист, а не се опитвайте да се справите сами. Може да бъде много опасно! С него обсъдете плана на стаите и цялостната ел. инсталация. Важно е инсталацията да може да понесе всички консуматори.

Следва да направите списък с всички постоянно включени електроуреди. В това число влиза хладилника, климатиците, печката. Някои от тях няма да имат нужда от контакти, а ще са свързани директно към инсталацията. 

В кухнята е важно да обмислите с какви уреди ще разполагате на плота. Кафе машина, микровърнова, проточен бойлер, всички те заемат гнездо от контактите за постоянно. Изключително досадно ще е да се налага постоянно спиране и пускане на микровълновата.  Не пропускайте да оставите контакт за абсорбатор и  Led осветление, ако има такива. 

В хола заетите контакти са около телевизора. Там можете да имате други уреди, домашно кино и  рутер. Преценете гнездата, така че да останат няколко свободни при нужда.

Офисът изисква работа с различна техника а тя, от своя страна, има нужда от захранване. За да минимизирате количеството разклонители, пребройте колко гнезда ви трябват. 

Пример: Един персонален компютър изисква контакт за захранване на кутията и по един контакт за всеки монитор. Ако включите принтер в организационното уравнение, броят на нужните гнезда рязко се увеличава.

В спалнята е добре да има по един контакт от двете страни на леглото. Там често ще се зареждат телефони, ще се включва нощна лампа, или лаптоп. При тоалетката е препоръчително броят на контакти да се увеличи, защото биха се включвали козметични уреди, сешоар и други. Спалнята ви ще има ли телевизор? Точно така, добавете контакт, в близост до избраното място.

Контактите в спалня
Контакти в спалня

Банята е много деликатно място за контакти. Ако все пак ви се налага, то тези гнезда трябва да са на 60 см от мивката, душът, ваната.

Трябва да сте много внимателни с контактите в детска стая. Те трябва да са скрити, на високо и с предпазители.

Не пропускайте контактите в коридора и в останалите стаи. 

Има различни стандарти и препоръчителни височини за разположение на контактите. Вие можете да подберете най-подходящия за вас.

Ние ще ви препоръчаме да поставите по един контакт в стая, който е с височина около 20-30 см. от пода. Такива да са и контактите в коридора. Благодарение на тях, лесно ще включвате почистващи уреди във всички помещения.

Стандартите са препоръчителни и със сигурност ще получите съвети от специалистите, с които работите. Все пак разположението на контактите може да прецените според уредите и личния ви комфорт.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *