събота, юли 27, 2024
Обзавеждане

Идеи за декорация на стената

 Обзавеждате дома и пред вас стои чисто нова, празна стена. С какво да я направите запомняща се? Имате нужда от декорация на стената.

Въпросът е много субективен и зависи от вашите предпочитания, интериорните решения и цветовете.  От значение е и с колко голяма стена разполагате.

Ето 6 декорации за стена, които то ще се превърнат в акцент или ще допълнят дизайна на стаята.

Фототапет 

Ще започнем ударно. Защо да декорираме стената, когато тя самата може да играе ролята за декор? Ако разполагате със свободна стена и помещението е малко, декоративен тапет с пейзаж може да увеличи визуално стаята.

Едно от решенията е фототапет. Той ще увеличи пространствотото, но ще придаде и

Можете да използвате цялата стена като декорация. 

Картини и снимки

Картините са класическа декорация за стена. Вариантите са да заложите на една голяма картина или композиция от няколко. Стените, с безразборно наредени снимки, с различни рамки и размери, са лек ретро полъх в интериора. Снимките могат да са на членове от семейството, любими дестинации и дори ръчно рисувани произведения. Внимавайте изкуството да не се превърне в кич, защото границата е тънка.

Все по-модерни са композициите от 3 или 5 картини, които представляват едно изображение, разделено в няколко платна. Интересен акцент е, но минусът му е, че се налага пробиване на стената няколко пъти.

Сувенири

Фигурите и сувенирите, пригодени за стена, са разнообразни. Тази категория е богата на материали и техники. Можете да намерите прекрасни дърворезби за да декорирате пространството. Други варианти са триизмерни фигури от гипс, плетени висулки от макраме, дори светещи табели. Изборът, кое ще стои най-добре на стената, е труден. 

Часовник

Практично, нали? У дома ни е необходим поне един часовник. Защо да не ги превърнем в акцент?  Потърсете във веригите за обзавеждане и в интернет. Ще бъдете изумени от разнообразието на стенни часовници. От едно средство за отмерване на времето, те са се превърнали в произведения на изкуството.  Дали предпочитате по-класически или много разчупен дизайн, със сигурност ще го намерите.

Етажерка

Още един полезен акцент. Тази мебел може да се превърне в душата на стаята. Ако е с нестандартен цвят и форма, със сигурност, ще привлича погледите. А върху нея – ред и организация. Няколко любими книги, ароматна свещ или красива ваза, дори може да подпрете и картина. Всичко зависи от дизайна на етажерката. Не я затрупвайте с вещи. Плюс на това предложение е, че периодично може да преаранжирате, да сменяте декорации и цветове, според сезоните и други. 

Светлини

Понякога една стена се нуждае само от лампа, или все по-актуалните led ленти. Стенната лампа може да е толкова впечатляваща, че допълнителната декорация само ще бледнее. Ще ви споделим няколко интересни светещи решения, които ни направиха впечатление.

Смесена декорация на стената

Ако съумеете да преценети цветове, материали и разположение на различните декорации, то вие вероятно ще успеете да ги съчетаете. Фототапет с лампа, етажерка с картини и каквото въображението ви роди. Опитайте да се водите по стила на интериора и не прекалявайте със стенната декорация. 

Хитринка:

Направете снимка на стената и, с помощта на програма, поставяйте декорации на стената. Така ще придобиете поне малка представа за пространството и  излъчването на интериора с този акцент.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *