събота, юли 27, 2024
АктуалноГрадина

Да събираме семена

Есента е сезон на заспиващата природа. Тогава зеленината отстъпва мястото на по-меланхолични цветове. В по-студените дни прибираме саксиите и се сбогуваме с едногодишните цветя. Следващата пролет цикълът се завърта и ще трябва да отгледате нов живот. Някои избират да си набавят вече поникнали растения, а ние ще се опитаме да ви убедим, че можете да ги отгледате сами. Как? – Като събираме семена.

Много от едногодишните цветя имат добре изразени семенни капсули, пълни със семена. Някои от семената могат да се събират и при живо растение, когато само някои цветове са завършили жизненият си цикъл. Семена могат да се набавят от плода на някои растения. Предварително проучете къде се намира семето на избраното растение и как да го съберете. Ето защо тази дейност е полезна не само за градината, но и за вас: 6 ползи от градинарството.

Как да събираме семена

При всички случаи семената трябва да са добре изсъхнали и ако не са, то трябва да се оставят на проветриво място.

Възможно е да не получите желаният резултат от събралите се семена. Има специални семена, които запазват наследствените белези на родителя. Поради тази причина не се отчайвайте, ако семето на някое цвете не е напълнило градината ви с негови наследници. Вие все пак сте опитали.

Целият процес на събиране на семената няма голяма философия, по-важното е да изградите добра система за тяхното съхранение.

Те трябва да напълно изсушени, преди да се пристъпи към прибиране. Набавяте си хартиени торбички, върху които можете да добавите годината на събиране, сорт, цвят и ако сте по-креативни, дори илюстрация. Подредете семенцата в кутия и предварително проучете кога е най-подходящото време за засаждане. Тази информация можете да си водите в журнал, или да нанесете направо върху пликчето. Честито! Направихте си импровизирано пакетче за семена.

Ние, тази година, събрахме семена от разнообразни петунии, грамофончета и калдаръмчета. Три едногодишни растения, които се размножават изключително лесно. Последните дори не е необходимо събиране на цвят. Те са толкова издръжливи и приспособими, че спокойно ще изникнат и следващата година. Дори на места, които не очаквате. Семената от каскадни петунии и обикновени такива да експеримент, чийто резултат ще споделим в по-късен етап, по-подробно. За грамофончетата сме сигурни, че покълват чудесно, бързо и ако са засадени в земята, за отрицателно време могат да превземат големи площи.

Още един експеримент беше да събираме семена от плод на пасифлора. Това също следва да бъде изпробвано.

Очаквайте и публикации за захващането на нови растения от резници.

Приятно събиране на семена!

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *