събота, юли 20, 2024
АктуалноГрадина

Грижа за розите в градината

България е тясно свързана с отглеждането на рози и крайна продукция от тази суровина. Имаме си “Розовата долина“, която е запазила традициите за добив на това прекрасно и благоуханно растение. Розите са едно от най-разпространените и предпочитани растения в градината. Над 200 вида и още повече сортове могат да красят дворовете.

Създават се хибридни сортове, които са  по-издръжливи и които не отстъпват по красота на класическите. Всеки би се гордял със своите кралици в градината.

Розите се отглеждат като храсти, пълзящи или тревисти типове. А тяхната претенциозност е в засаждането им. След като растението се ”захване”, то развива добра коренова система и издръжливост на температурни изменения.

Проблемът при тяхното засаждане и съхранението им в ранна възраст се дължи на все по-хибридната им природа и подтискане на тяхната адаптивност.

Розите варират от такива с големи цветове до миниатюрни нежни растения. За всеки вкус може да се намери подходящото цвете.

Старите, класически рози са пищни, ароматни и често са музи в картините на старите художници. Известни са стотици стари сортове рози, чиято издръжливост варира. Съвременните хибридни рози са по-издръжливи, с дълъг цъфтеж и конкурентен аромат. Заради хибридния си характер те са по-устойчиви на болести. Чаените рози са сред най-популярните хибриди. Те са с голям цвят и дълга дръжка. Много от култивираните сортове са кръстосани с диви рози, които в природата растат в продължение на хиляди години.

Засаждане на розите

Ако сте си взели роза в саксия, то засаждането може да се случи ранна пролет. Саксийни рози могат да се засаждат и по всяко време на вегетационния им период, само трябва да се поливат добре. Има различни техники за захващане от друга роза. Срещали сме и информация за захващане на рози от букет. Основното е, че трябва да се премахнат всички бодли, клони и цветове. Да се направят резници от стъблото и те да се засадят и отглеждат. Нашият опит беше несполучлив, но не се отказваме лесно и ще споделим процес и резултати в друга публикация. Друг вариант за захващане на резник е на есен. Засаждате резника и го покривате със стъклен буркан или подходящ съд. На пролет, когато няма опасност от студени вечери, ги отваряте. Възможността да не се е получило нищо я има, но това е един много успешен начин за вкореняване на градински рози от различни видове.

Важно е да не засадите розите без достатъчно разстояние, така че да започнат да се конкурират и пречат. Розовите храсти се засаждат на по-голяма дистанция, докато от дребните тревисти видове могат да се направят комбинации, в близост.

розите
Грижа за розите в градината

Грижа

Грижата за розовите растения е важна за цялостното им здраве и цъфтеж. Важно е и тяхното поливане. По-добре е тези растения да се поливат от страни в почвата, без да се засягат листата. Те могат отделно да се забърсват и третират срещу вредители. Избягвайте да държите листата много влажни защото лесно могат да се образуват гъбични заболявания и мана.

Наторяването е полезно и трябва да се прилага на пролет. Може да подхранвате растението и през целия вегетационен период. 

Подрязването също е вид грижа за тези растения. Трябва да се премахват прецъфтелите цветове, но това не трябва да се случва агресивно.

Надяваме се да сме ви помогнали и да отгледате розите си с много внимание и любов.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *