събота, юли 20, 2024
Идеи за дома

Бамбук в домакинството – екологичен начин на живот

Денонощно чуваме за глобалните проблеми и един от най-основните е този с пластмасовите отпадъци. Не е достатъчно само да започнете да събирате разделно отпадъците, трябва да се стремите към минимизирането им. Бамбукът е алтернатива на пластмасовите артикули и е природосъобразен. Видовете са многобройни. Сигурни сме, че сте го срещали и в кулинарията, като част от вкусно блюдо. Днес, в световен мащаб, има все по-различни артикули, които се изработват от това вечнозелено, бързорастящо растение. 

Мебели от бамбук

Бамбукът е материал, който се обработва лесно. Той е с куха сърцевина, но висока здравина и може да бъде използван за мебели. Изграждат се както мебели за градина, така и интериорни такива. Начините на обработване, на този материл, непрекъснато се развиват и се изработват все по-изящни и разнообразни мебели. Говорейки за пълна еко ефективност, то базовите бамбукови мебели се правят ръчно и цената им е по-висока.

Кухненски аксесоари

Ще се изумите като разберете колко много аксесоари от кухнята можете да замените с бамбукови.

  • Сламки – по малките бамбукови тръбички са чудесни за дейността и са идеална алтернатива на еднократните сламки. Сламките от бамбук се измиват и преизползват. Минусът е, че леко променят вкуса на напитката, но незначително.
  • Дъска – дъските за рязане не се сменят толкова често и се изработват от различни материали. Е вече знаете, че можете да се снабдите и с бамбукови такива.
  • Четка за съдове – пластмасовите четки могат да се заменят с алтернативни екологични версии, които имат и сменяеми части, за по-дълъг живот.
  • Купа – лека, удобна и практична. Всяко домакинство трябва да се снабди с набор, различни по размер, купи от бамбук.

Допълнително може да се снабдите и с всякакви други прибори, заменяйки всички пластмасови съдове за еднократна употреба.

Аксесоари за баня

Аксесоарите в този раздел са много и разнообразни. Като се започне от цялото обзавеждане за баня – сапунерки и кутии за съхранение и се стигне до по-малки, привидно незначителни предмети. Но всеки, от тях, си има своя принос за един по-чист свят.

  • Четки за зъби – те по нищо не отстъпват на пластмасовите. Имат нежни, но достатъчно здрави влакна и удобна дръжка. Четките са леки и могат да се носят на път.
  • Изтривалка за баня – да, колкото и странно да звучи, могат да се правят изтривалки от растението, които да са щадящи кожата.
  • Четка за коса
  • Клечки за уши – наред с преизползваемите клечки, на пазара има и  такива, които са с бамбукова дръжка, вместо пластмасова
  • Тоалетна хартия
Бамбук в домакинството - екологичен начин на живот
Бамбук в домакинството - екологичен начин на живот

Други

Почти всичко, което си представите като декорация, може да бъде изработено от този природен дар. Лампи, хавлии, етажерки, панери, саксии.

Един устойчив, щадящ Земята дом, започва с малки стъпки. Преминаването към бамбукови продукти може да има голям ефект. Освен това създаването на по-зелена атмосфера в собствения ви дом може да вдъхнови съседи и приятели да постъпят по същия начин.  Планетата е нашият дом и трябва да се грижим за нея.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *