четвъртък, май 16, 2024
Идеи за дома

Приложение на тиксото у дома

Свикнали сме да използваме тиксото за опаковане на кашони, за разнообразни арт проекти и какво ли още не.  Можете да поправите редица неща, а различни ентусиасти могат да измайсторят модни аксесоари и дори дрехи. Ние ще се придържаме към полезното и практично приложение на тиксото у дома. 

 Ще разделим видовете тиксо по следния начин – прозрачно, хартиено и декоративно.

Прозрачно тиксо

Преди всичко, ползвайте тиксото по предназначение. Чудите се какво е, нали? Всъщност прозрачното тиксо има толкова много приложения. 

Благодарение на силната си лепкавост, с него може да залепяте различни елементи върху гладки повърхности. Прозрачното тиксо е незаменим приятел в опаковането на подаръци, защото е деликатно и няма да развали декоративната хартия. 

То може да ви е полезно и в премахване на косми от различни мебели с текстил. Определено тази негова функция е изпитана, а част от  пособията за конкретната цел, са базирани на лепило.

Още едно интересно приложение на тиксото у дома е “ламиниране” на обекти. Ако имате хартия, визитка или табелка, които трябва да се запазят по-дълго, а се използват много, облечете ги с прозрачно тиксо. Да, това е страхотна идея, особено за малки хартиени обекти. Тиксо от двете страни ще им придаде здравина, дори ще издържат на намокряне. Хитро, нали?

Хартиено тиксо

Това тиксо може да се използва най-често за защита на повърхности. То е с по-ниска лепкавост и по-трудно оставя следи. С хартиено тиксо можете да облечете елементи, които желаете да предпазите при боядисване или друга манипулация. 

Не е толкова издръжливо както прозрачното и това го прави точното лепящо средство, при домашно правене на пинята. В последно време тази тенденция е все по-нашумяла сред детските партита. Ако искате да не мъчите много малчуганите, сглобете пинятата точно с такова тиксо.

Със слабо лепящо хартиено тиксо могат да се обособяват зони и фигури за боядисване на стената. Възможно е да направите фигури, да боядисате и след това премахвайки тиксото, да имате чудесни прави линии. 

Декоративно тиксо

Цветното, декоративно тиксо може да се превърне в извор на голямо въображение. Възможно е да се използва за декорация на детски мебели, дори и за форми по стената. С декоративно тиксо могат временно да се разчертават разнообразни игри по зелямата, след което лесно да се премахнат (ако смятате, че цветното тикос е много силно, потърсете декоративен вариант на хартиена основа, те не лепят толкова силно). Така например играта на Дама ще се проведе в хола, заедно с “Подът е лава” и други  залепени препятствия.

Красиви “рисунки” от тиксо могат да присъстват в детската стая, където ще правят атмосферата по-пъстра.

 С цветно тиксо могат да се обозначават кутии, според тяхното приложение. Това се отнася и за много други предмети, в които разграничаването по цветове ще помогне за по-добро сортиране. 

Тиксото у дома може да се използва с много и различни цели. От такива, които са практични, до вдъхновяващи и забавни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *