петък, юли 26, 2024
Обзавеждане

Остров в кухнята

Мислили ли сте за остров в кухнята? Това често е не само чудесно дизайнерско решение, но и оптимизиране на пространството. Островът може да се превърне в акцент на кухненския кът. Има редица плюсове и минуси, които ще разгледаме в тази статия:

Плюсове и минуси на остров в кухнята

Плюсове 

Оптимизиране на пространството

Благодарение на острова с едно обръщане на 180 градуса може да сте от мивката , върху свободен плот за работа. Тази част на кухнята ще оптимизира цялото кухненско пространство. Не е задължително островът да е скучен и нефункционален, а към него да се добави част за бар столове, или по-ниска част за хранене. Островът може да има странични рафтове, кошници, чекмеджета и какво ли още не. Добавете всичко, от което се нуждаете. Върху него лесно ще съхранявате и кухненски аксесоари, които не се нуждаят от електричество. Възможно е да направите острова стационарен и да добавите и контакти. Хубавото в този елемент е, че следвате своите предпочитания и необходимости.

Декоративен елемент

Островът може да бъде чудесна декоративна част от кухненското обзавеждане. Негова цел е не само за декорация, но този плюс не трябва да се изпуска. Формата, цветове и материалите му се съобразяват с тези на останалата  кухненска част. Поставете подложки на частта за хранене, или красива ваза с живи цветя. А какви чудесни осветителни тела можете да поставите над острова! 

Допълнително пространство за плот

Плотът винаги е недостатъчен. Микровълнова, кафемашина, котлони и вече няма място за обикновени дейности, като приготвяне на салатата или месене на тесто. Островът е спасение за кухните с недостатъчно пространство за работа. Ако се чудите между ъглов кухня и остров, лично нашето мнение е второто (все пак, зависи от наличното пространство).

Възможност за изграждане на част за сядане

Това е много удобен елемент от острова, който често се пренебрегва. Сядането на един остров може да се реализира с помощта на бар столове, които не изглеждат толкова удобни за вечеря, но пък внасят един модерен прочит на кухненско обзавеждане. Ако не разполагате с място за остров и маса, защо да не ги съберете. Вместо висок плод, добавете към острова по-ниска част, за хранене. За нея са необходими класически столове и комфортът би бил по-голям. Когато не я използвате по предназначение, винаги може да разчитате на по-ниската част като помощна маса.

Допълнителни шкафове или чекмеджета

Излишно е да споменаваме, че островът е стандартна част от кухнята, която може да се разглежда като напълно функционален долен ред. Добре де, вече го споменахме. Добавяме разнообразието от елементи, които могат да се внедрят в острова – чекмеджета, шкафове, кошници, поставки за подправки и бутилки. 

Може да се мести

Не е задължително да закрепите острова към земята. Когато той не разполага с електрически или ВиК елементи, можете да го оставите преместваем. Самата тежест на материалите и съдържанието могат да възпрепятстват лесното пренасяне, особено ако не е на колелца. 

Минуси

Заема място, което би се използвало за трапезария

Разбира се, че островът заема място. Важното е да е оптимизиран добре, така че да не ви е необходима и отделна трапезария. Ако имате място и за двете, още по-добре.

Не е удобен за много малки помещения

В много малки помещения трябва да се внимава с тази кухненска мебел. От помощник, може да се превърне в пречка. Трябва да се остави достатъчно разстояние за минаване, както и за свободно отваряне на всички шкафове и чекмеджета от долен ред. Не трябва да пропускаме и вратата на фурната и свободната работя с нея.

Прекарването на вода и електричество го правят напълно стационарен

Усложняване на функциите на остров в кухнята, могат да го направят непреместваем. Ако решите да имате мивка върху него, то е очевидно, че губите голяма част от пространството за прекарване на тръби, но и островът няма да може да се премества. Същото се отнася и когато решите да използвате електрически уреди върху него. 

Може да звучим като пристрастни, но островът има повече позитиви и ако успеете да го внедрите в кухненската си хармония, ще останете очаровани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *