петък, юли 26, 2024
Идеи за дома

Ароматизатори за въздух у дома

Застоелият въздух в помещенията не е нещо приятно и полезно. Не винаги можем да получим приятен аромат само с проветряване. Леките благоухания  могат да допринесат за по-приятно и комфортно пребиваване във всяка стая. Днес ще разгледаме разнообразните ароматизатори за въздух у дома.

Според стаята

Ароматизаторите могат да бъдат разделени не само по вид и интензивност на мириса. Те могат да се дефинират и според различните помещения. В спалнята се нуждаете от нежни аромати, докато в помещението за готвене и банята, може да заложите на по-наситени такива. Ароматизатор е възможно да поставите във всяка стая, но бъдете внимателни със силата на уханието. Дори коридорът се нуждае от  аромата на нежни цветя или закачлив парфюм.  В гардеробната има място също за ароматизатор. Неговата най-важна цел ще е да предпазва дрехите от молци, което биха направили специализираните за гардероби ухания. Няма да сгрешите, ако поставите ароматни сапунчета или ароматизатори в някои шкафове (например, в този за обувки).

Какви ароматизатори за въздух у дома мога да използвам?

Разновидностите, предлагани във веригите магазини са изключително много. От такива, които се закачат, до автоматично пръскащи. Можете да срещнете ароматизатори, под формата на пръчици, ухаещи фигури, течни, твърди, под формата на гел. Трябва да смонемен, че ароматизаторите могат да работят на батерии, да бъдат включени към ел. инстакалацията или да изискват вашата намес за активиране. Всеки един от тях има определена интензивност и трайност. Моделите са толкова разнообразни, че някои от тях биха се скрили деликатно на лавицата, без да разкриват явно предназначението си.  Водят се спорове за вредата и състава на някои от изкуствените ароматизатори. Тяхната агресивност също може да подсили проблеми с дишането и различни алергии.

За по-деликатни и полезни аромати можете да създадете сами ароматизатор. Направете си декоративен съд с изкуствени цветя и камъчета и капнете есенция от ароматно масло. Ефектът е много нежен и ненатрапчив. Подобни ароматизатори са чудесни за спалнята, защото не биха дразнили с агресивност на уханието. 

Понякога естествените аромати за най-хубави и полезни. Букетите с пролетни цветя са способни да ароматизират голямо помещение. А някои билки и растения могат да фигурират в аранжировката на дакора дори и в сухо състояние. Например лавандулата – тя  изпълва дома с нежен и характерен мирис както прясна, така и вече с изсушени клонки. Лимонът е чудесен цитрусов плод, който може да допринесе за освежаване на зони от къщата.

Все пак проветрявайте помещенията често и не оставяйте въздухът да застоява. Дори и ароматизиран, той не е свеж. Опитайте се да се насочите към естествени и натурални ароматизатори за въздух у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *