събота, юли 27, 2024
Идеи за дома

3 съвета при планиране на баня

Проектът и планирането на една баня са от основно значение, преди да се предприемат каквито и да е действия, свързани с това помещение. За да не се лутате в размисли и за да направите възможно най-малко грешки, сме ви приготвили 3 съвета при планиране на баня. 

За цялостния план и ремонт, може да се доверите на фирма и те да свършат всичко, но тази статия е за ентусиастите, които искат да вземат максимално участие в целия процес.

Начало

Планирането е най-важния етап, защото там ще изградите концепцията за банята и не само как искате да изглежда, но и как да я превърнете в едно функционално и лично кътче. Когато става дума за цялостен ремонт а не само освежаване, трябва да внимавате с много фактори. Важно е да имате реалистични виждания за помещението. Със сигурност, в една съвсем малка баня няма да намерите място за вана и голям шкаф за мивка. Преценете приоритети си. Много е важно да се съобразите и с поставения бюджет. За всеки проект е важно да имате граници, в които да пръскате пари. Те почти винаги биват надхвърлени, но с правилно планиране, това не би се случило в критични мащаби. Може да се наложи правенето на компромиси, но хубавото е, че сте още на етап “Планиране”, а възможностите са различни, идеите “валят”, промените могат да са за добро. 

Планирането на съвсем нова баня е малко по-различо от реновирането на стара такава. Може да се каже, че първото е по-лесно защото започвате “На чисто”. При обновяването на стара баня  е необходимо премахване на остарелите мебели и санитария, вероятно премахване на настилка, обновяване на ел. и ВиК инсталация.

1. Вземете правилни размери

Когато имате всички размери на помещението, ще ви е по-лесно да прецените какви мебели може да съберете. Вземете, дължините на всички стени, премерете разстоянието от пода до тавана. Пресметнете и отворите и крилата на вратите.Тези размери ще ви помогнат при желанието да поставите праг, врата, параван, окачен таван и подобни. С тях ще можете да продължите и към следващата стъпка, а именно да визуализирате идеите.

2. Визуализирайте идеите

Най-добре е да започнете със скициране върху лист. Нанасяте очертанията на помещението и избирате къде ще бъдат основните компоненти на банята – душ, мивка, тоалетна, шкафове. Може да разположите ключове, лампи, вентилатор и всичко, което ще ви помогне за коректно изграждане на ел. и ВиК инсталациите.

Важно е да не пропуснете факторите – отопление и вентилация. Те могат да породят много последвали проблеми. Една от темите, за която се водят оспорвани дебати е посоката за отваряне на вратата. Ако се отваря навън, би спестила място в помещението, но ако е в близост до душа, всичката вода ще се оттича по нея. Ако се отваря навътре, това може да е проблем при тесни помещения. В двумерното пространство е трудно да се визуализират всички детайли. На помощ идват софтуерите за интериорен дизайн. Благодарение на правилните размери, които сте взели, ще можете да създадете идеално копие на вашата баня в 3D пространството. Това се извършва и от по-големите специализирани магазини за обзавеждане на баня. Ако пък желаете сами да опитате, потърсете програми за любители. Веднъж визуализирайки помещението, ще си изградите по-правилна представа за габарити, разположение на мебели и цялостен интериор.

3. Не се страхувайте да променяте, при планиране на баня

Дайте си време за избор на материали, цветове, вид санитария, шкафове и дори за най-малката подробност. Докато сте на етап планиране, вие можете да променяте всичко (разбира се, в рамките на изпълимото). Даже препоръчваме да направите няколко различни варианта на интериора на банята. 

Ако си дадете повече време за планиране и не действате импулсивно, ще можете да помислите по-адекватно за бъдещата баня. Ще вземете много добри решения, а грешките ще са минимални. И все пак приемете, че е напълно възможно да сте пропуснали нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *