събота, юли 27, 2024
Идеи за домаАктуално

Защо ни трябва робот за почистване

Не можем да отречем, че ежедневието ни е натоварено. Иновативните технологии се опитват да заменят максимално домакинските ни дейности, за да се насочим по-продуктивно към важни и любими занимания. Пералнята и съдомиялната са незаменими помощници, но иновациите не се ограничават само до тези дейности. Internet of things (IoT) работи за удобен достъп и контрол на уредите у дома, а сред тези полезни технологии, място си спечели и домашният робот за почистване.

Все по-актуален, този уред е създаден за поддръжка на чистотата. Настройвате програма и час и роботът минава през всички достъпни помещения, за да почисти пода от прах и замърсявания. Той не спира до там. Може да забърсва и дори да самопочиства резервоара си от отпадъци. Всички екстри, както бихте се досетили, зависят от цената. Въпреки, че наложилите се производители държат високи цени, то е напълно възможно да се сдобиете и с по-бюджетни, но също сполучливи, модели.

Защо да се сдобиете с робот за почистване?

 Поддържа ежедневна хигиена в достъпните помещения

От най-базовия модел, до този с най-много екстри, основната функция е почистване. Роботът е компактен и минава през всички възможни ъгълчета на дома. С помощта на изнесени четчици, успява да “придърпа” отпадъците от по-недостъпни места. Повечето модели имат възможност за планиране на почистването. Просто нагласяте час и роботът се грижи за ежедневната хигиена на дома. Ваше задължение е периодичното почистване на контейнера за отпадъци ( съществуват по-скъпи модели, които го правят сами).

Добър помощник при семейства с малки деца

Малките деца прекарват по-голяма част от времето си на земята. Те пълзят, сядат, лягат и строят своя детски свят предимно по пода. Това е голям стимул, да го поддържаме максимално чист. Домашният робот за почистване може да помогне за това. Той минава и през ниски, меки повърхности, като килими и постелки. Прахосмукачката има сензори, с които засича наличието на обект пред себе си и го заобикаля. Единствената опасност е възможността да “изяде” по-дребни играчки. А вие може да се проявите като храбрият ловец, който ще извади от резервоара на “големия лош” робот загубеното (много модерен прочит на “Червената Шапчица”, нали?).

Разбира се с домашни любимци

Домашният робот е чудесно решение, при наличието на домашен любимец. Той ще събира всичките козина и прах. Тази машина не би навредила на животно със своите или по-големи размери. Сензорите засичат наличието на обект и го заобикалят. Проблемът е, че често домашните любимци не се разбират с него. Шумът, който издава и самостоятелното движение, могат да са стресиращи за по-чувствителни животни. Големите породи кучета могат да сметнат робота за играчка, въпреки че личният ни опит не доведе до такава ситуация.

Има висока проходимост

Височината на прахосмукачката е малка и тя може да изчисти както под леглото, така и под други мебели. Всичко зависи от обзавеждането и от размера на почистващата техника. Стандартно, височината на домашен робот варира от около 8 – 15 см. Открихме един от най-тънките представители  XIAOMI MIJIA, който е само 5.5 см висок. Проходимостта се изразява и в преминаването на ниски прагове, както и качването на килими (такива, които не са рошави и дебели). Относно стълбите, роботите от по-висок клас са оборудвани със сензор, който ги засича. За да се предотврати падане и поражения върху техниката, при останалите прахосмукачки се използват магнитни ограничаващи ленти. Сензорите ги засичат и не се осъществява преминаване. Така могат да се ограничат и помещения, в които не желаете почистващото средство да влиза.

Работи, докато вие вършите друго

Най-големият позитив на тази техника е, че тя се грижи за чистотата, докато вие се занимавате с нещо различно. Излишно е да споменаваме, че домашният робот не може напълно да замести основното почистване на дома. Но натрупалата се мръсотия, ще е значително по-малко.

Какъв робот за почистване да изберете?

Знаете какви са позитивите от такава придобивка, остава да изберете най-подходящия робот.

Различни височини

Говорихме за височината и за това колко е важна за по-голям достъп под мебелите. Съобразете прахосмукачката робот с височината на вашите.

Издръжливост на батерията

Този фактор не е за подценяване. Ако роботът ще почиства по-голяма площ, то е добре да изберете такъв с по-добра и издръжлива батерия. 

Ниво на шум

Тихият режим на прахосмукачката робот е от голямо значение, ако имате малки деца.  Уредът не би обезпокоил съня им. По-безшумни версии биха се приели и по-лесно от домашните любимци.

Работа върху тъмни повърхности

Голяма част от тези машини не работят върху тъмни повърхности. Това се обяснява с наличието на сензор за стълби, който асоциира тъмната повърхност като край на помещението. 

Допълнителни екстри

Потърсете си модел, според функционалностите, от които се нуждаете. Ако все още не сте сигурни какво искате, ще споделим примерен списък:

  • Режими на почистване
  • Сензори за стълби
  • Способност за изкачване (за по-дебели килими) 
  • Управление от телефона
  • Планирано почистване
  • Изпразване на праха
  • Опция за измиване
  • Ориентиране в пространството
  • Персонализирани настройки

Като заключение ще допълним, че роботът за почистване е незаменим помощник в домакинството.

За повече любопитни съвети, следете нашата категория Идеи за дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *