петък, юли 26, 2024
Идеи за двора

Обработка на метални повърхности

Работата в двора няма край. Част от нея, например, е изграждането на метални съоръжения за сянка или увивни растения. Дори и да се снабдите с нови метални колове, ще се наложи да ги обработите, предварително. Защо ли? Все пак ще са изложени на атмосферни влияния, а и от естетическа гледна точка. Да видим през какви стъпки преминава всяка обработка на метални повърхности.

1. Почистване на наслоена ръжда

Ако металният обект е много ръждясал, препоръчително е да премахнете част от този слой. Най-лесният начин е с помощта на машина и специална шкурка, за метал. Можете и на ръка, но ще отнеме повече време, а резултатът няма да е толкова добър.

Обработка на метални повърхности -шкурка
Машина с диск за шкурене

След премахване на горния слой ръжда, металът се забърсва и почиства от прашинките.

2. Нанасяне на ръждопреобразувател

Основния проблем на металните елементи е корозията. Този процес може да се ограничи с нанасяне на ръждопреобразувател. Можете да намерите подобен препарат в повечето магазини и вериги за строителни материали. Спазвайте описаните, върху опаковката, насоки за употреба и защита. Обикновено ръждопреобразувателят се нанася с четка или валяк върху изчистена повърхност. Има 2 – 3 часа на изсъхване и той се превръща в чудесна основа за последвали манипулации.

Обработка на метални повърхности - преобразувател
Обработка с ръждопреобразувател

3. Боядисване

Можете преди тази стъпка да нанесете и специален грунд. Боята, с която сме избрали да боядисваме съдържа 3 компонента – ръждопреобразувател, грунд и цветно, декоративно покритие. Тя би работила добре и директно върху необработена повърхност, покрита с ръжда. Ако са изпълнени стъпка 1 и 2, спокойно можете да използвате и обикновена боя за метал. Отново призоваваме да спазвате описаните насоки за експлоатация и защита, върху опаковката на боята. Нанасянето на цвета се извършва с валяк или четка, в нашия случай – с второто.

Обработка на метални повърхности - боя
Нанасяне на боя

Не пропускайте да се снабдите и с разредител за боя. Ще ви е необходим при почистване на пособията.

Oще за обработка на метални повърхности

Корозията “изяжда” металните повърхности, превръщайки ги в прах. Ако желаете да ги запазите по-дълго и да предотвратите този процес, е необходима описаната обработка на метални повърхности. Забележете на изображението, петната и грапавините от разяден метал.

Обработка на метални повърхности
Грапавини от работата на корозия
  • Ако не сте сигурни какво правите, обърнете се към специалист
  • Внимавайте с тежки метални обекти
  • Носете предпазна екипировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *