петък, юли 26, 2024
Празници

Подготовката за Лазаровден и Цветница

Наближава големият християнски празник Великден, а преди него неотлъчно се провеждат пъстрите Лазаровден и Цветница. Подгответе ума, тялото и дома си за шарени декорации, яйца и козунаци. Постите са се постарали да изваят фигурата и да извисят духа. А ето какво може да включва подготовката за Лазаровден и Цветница.

Двата празника са плаващи и се състоят седмица преди Великден. 

Лазаровден

Лазаровден е свързан с красивия обичай Лазаруване. Домът ви може да бъде посетен от усмихнати момичета с народна премяна, които да носят венци от живи цветя и да изпълват улиците с нежни песни. Лазарките са се дарявали с яйца, днес този ритуал се извършва от по-млади момичета, които биха се радвали и на плодове и паричка. Не пропускайте да се подгответе се за този обичай, защото се смята, че лазаруването ще донесе на дома ви здраве, плодородие и щастливи мигове.

  • На този ден можете да откъснете върбови клонки и красиви пролетни цветя от градината. Подгответе ги за следващия ден, в който ще ги занесете за освещаване в църквата.
  • На Лазаровден трапезата съдържа постни ястия. Ядат се предимно плодове, зеленчуци и питка, но без мая. 

Цветница

Познат още като Връбница, на този ден празнуват всички, с имена на цветя. Той се чества неделята преди Великден. Това е празник, изпълнен с пъстрота и приятни емоции. На този ден се ходи на църква и се вземат благословени върбови клонки и цветя. Препоръчително е да носите набраните на Лазаровден такива, които да се осветят. Декорацията на дома трябва да включва точно тези зеленини, които могат да се направят под формата на венец. Цветница е един от дните, в които е разрешена консумацията на риба. Всички други продукти, от животински характер са все още забранени.

  • Трапезата може да включва питка и рибни деликатеси, жито и зеленчуци.

През тези светли празници се заредете с пролетно настроение и направете плановете си за следващите дни, изпълнени с Великденски приготовления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *