четвъртък, май 9, 2024
ХобиПразници

Любопитно за Хелоуин

За да научим нещо любопитно за Хелоуин, трябва да се върнем повече от хиляда години назад във времето. Тогава проследяваме древен келтски фестивал, провеждал се на 31 октомври. Хората обличали носии и палели огньове, за да прогонят духовете, които на тази дата се връщат на земята. През осми век папа Григорий III определя 1 ноември, денят след Хелоуин, като ден за почитане на всички светии. От там идва и другото познато название на празника – Вси Светии. Този празник се разпространява и различните култури, които се срещат с него, добавят по нещо от себе си.

История

Навечерието, преди началото на ноември, се счита за Вечерта на всички светии, а в последствие е наречен и Хелоуин. С този празник се изпраща есента и се посрещат студа, тъмнината и по символичен начин, смъртта.  През годините, различните народи, докоснали се до тези обичаи, предават част и от своята култура. С навлизането на християнското влияние по келтските земи става едно още по-осезаемо изменение на ритуалите. От древен празник, през религиозен ритуал, днес Хелоуин е модернизиран и се популяризира на все повече места по света.

Популярността на този празник се дължи на Америка, където той е възроден от големите вълни с емигранти. Американизирането на Хелоуин го превръща в празникът, с който сме запознати днес – призрачни истории, зловещи костюми и да, няма как да не споменем прословутото “Пакост или лакомство”. Децата се обличат в костюми и обикалят къщите, събирайки лакомства. В съвременния свят, за Вси Светии се отделят финанси, време и ентусиазъм, конкурентни на коледните приготовления. Украсяват се домовете, правят се костюми за всички членове на семейството, купуват се планини с разнообразни лакомства. Милиарди се дават за призраци по верандата и зловещ костюм на домашния любимец.

Украсата

Идеите са разнообразни. Подходящата украса за Хелоуин може да видите в нашата публикация:

Украса за Хелоуин

Храната

Задължително трябва да се подготвите със сладки, с които да почерпите минаващите деца. Дребните бонбонки са чудесно бюджетно решение и добра награда за постаралите се малчугани.

Идея

Облечете близалка в бяла салфетка и я стегнете с ластик. Нарисувайте с маркер очи и уста, прилягащи на духче. Така имате лесно и интересно лакомство.

Цялата трапеза на Хелоуин трябва да отговаря на мрачното и зловещото. Това не значи, че не трябва да е вкусно. Ястията с тиква са идеални за сезона и могат да присъстват от предястите до десерта. Направете си карамелизирани ябълки, с лека носталгия към детството. Плодовият пай също е добро и тематично решение. 

Можете да развихрите въображението си с изготвянето на зловещо вкусни ордьоври – паяци от маслини,  метли от кашкавал и каквото въображението ви роди.

Костюмите

Кога друг път ще можете да се превърнете в любимия си герой?  Лесно може да си намерите готови костюми. Дори големите вериги вече предлагат все повече готови решения. Да не разваляме магията на празника и нашата цел, а именно насърчаване към самоподготовка. Снабдете се с нужните материали и направете костюмите сами.

Публикацията Български митични същества за Хелоуин биха ви помогнали в избора.

Още любопитно за Хелоуин

Смята се, че фенерите трябва да горят цяла вечер, за да прогоните витаещите души. За щастие вече можем да разчитаме на изкуствени свещи с батерия, които ще издържат не само една вечер, но и хелоуинска седмица, ако се наложи. Уви, не можем да кажем същото за семейния бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *