петък, юли 26, 2024
Идеи за домаАктуално

Любопитно за свещите

Този ароматен аксесоар, може да краси всяка част от дома. Въпреки, че все повече се налагат електрическите свещи, естествените такива не губят популярността си. Те са и предпочитан подарък, за разнообразни поводи. Свещите се изработват във различни форми и аромати. Брандовете създават луксозни серии, а занаятчиите извайват зашеметяващи восъчни произведения. Да научим нещо любопитно за свещите:

Видове свещи

Изключайки електрическите, естествените свещи се делят на няколко вида, според материала на изработване.

От парафинов восък

Много разпространен материал за създаване на свещи. В последно време, употребата му се замества от по-естествени вещества. При горенето на парафинова свещ се отделят вещества, които не са препоръчителни за вдишване, особено в големи количества.

От соев восък

Свещите от този материал са много по-естествен и безопасен вариант. Соевото масло, от което се прави восъка, е биоразградимо и с чисто изгаряне.

От пчелен восък

Този естествен продукт няма нужда от представяне. Веднага в съзнанието ви изниква нежният меден аромат и характерен жълт цвят. Свещите от пчелен восък са едно от малките приложения на този восък. Той се използва и широко в медицината и козметиката. 

Свещите, според тяхната форма

От най-класическите, до свещи, които не приличат изобщо на свещи. Това предлага пазарът на восъчните аксесоари.  Правите и дълги свещи никога не губят стила и красотата си, но с разнообразната гама от калъпи и цветове, може да срещнете всякакви форми. Свещите могат да са разположени в съд или да се нуждаят от специална поставка. Едни от най-разпространените варианти са чаените свещи. Малки и кръгли, те намират място във всеки дом, по всякакви поводи.

Аромати

Свещите с пчелен восък имат характерен аромат, на останалите е необходимо да се добави масло за ароматизиране. Уханията могат да са силни или ненатрапчиви. А вариантите отново са толкова много. Всичко зависи от настроението и предпочитанията. Ванилия, шоколад, цитруси, лавандула – това са малка част от есенциите за ароматизиране на свещи. Сезонните декорации могат да бъдат подсилени със специално ухаещи свещи. Зимата ще носи аромати на ябълки и канела, пролетта – на кокичета и люляк.

Къде да поставим свещ у дома?

Свещите са универсален декор. Те са идеален акцент, който допълнително може да допринесе за ароматизиране на помещението. Подходящи места:

  • На секцията, в хола
  • Върху холната маса
  • В банята
  • В антрето
  • Върху нощното шкафче
  • Върху бюрото

Свещите са красиви и пленяващи, дори и да стоят незапалени. Когато ги запалите, обаче, не ги оставяйте без надзор. Внимавайте и с високи свещи, в близост до мебели и завеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *