петък, юли 26, 2024
АктуалноОбзавеждане

Идеи за обзавеждане, което пести място

Винаги е полезно да спестим пространство у дома. За по-малки жилища това е наложително. Възможно е да направите компромиси, като се лишите от трапезарна маса, второ легло в гостната или втора баня. Това, което ви препоръчваме е, е първо да разгледате многото предложения от универсални мебели, които са създадени специално, да спестяват място. 

Обзавеждане, което пести място, според различните помещения:

В хола

Мебелите за хол са класически – диван, холна маса, секция за телевизор. Самата им функционалност, обаче, може да крие много възможности. Диванът се разпъва и получавате спалня за гости. Все повече кресла и фотьойли се предлагат с подобна функция за сън. Не е с голямо място като на дивана, но би свършило работа.  Сами по себе си, тези големи и заемащи място мебели (диваните) могат да се оптимизират. В тях се инсталират скрити чекмеджета, а на гърба им е възможно да се скрие цяла библиотека. Хитро, нали!

Масата може да бъде също приспособена за пестене на място. Изберете я с разгъващи се крила или повдигаща. Така тя ще върши работата и на трапезна маса.

Табуретките и подобни меки мебели е възможно да играят ролята и на скринове. Много добра идея, ако имате нужда от места за съхранение на предмети.

В спалнята

Какво бихте променили тук, като няма как да намалите леглото или гардероба?  Все пак можете да използвате цялото пространство. Поставете чекмеджета под леглото, или го изберете с повдигащ се механизъм . Така цялото пространство под него ще се използва. 

В кухнята

Мястото в кухнята често е ограничено. А се нуждаем от много шкафове и те все не стигат. Използвайте цялото пространство, във височина. И няма да ви е необходима стълба за това. Обзаведете кухнята с падащи шкафове, които при издърпване се снишават, за да достъпите съдържанието им. 

Нямате място за трапезария – направете си ъгъл за хранене на кухненския плот. Начините са, да използвате остров и високи столове или да си инсталирате сгъващ се компонент за маса. Ако имате пространство за остров, бихте го използвали за толкова много дейности. 

В детската

Не можем да останем безпристрастни към симпатичните комплекти за детска стая с двуетажни легла. Те са толкова приказни, че ти се иска да си дете, точно сега. Обзавеждането така спестява място, че под едното легло често се среща бюро, а от страни и гардероб. Представете си колко много място може да спестите.

В антрето

Това помещение винаги има нужда от още малко пространство. Ако използвате мебели, монтирани на стената, антрето ще изглежда по-просторно. Употребявайте по-плитки, но високи мебели. Защо и зад огледалото да не се крие шкаф?

Други идеи за обзавеждане, което пести място

Виждали ли сте идеи за оползотворяване на пространството под стълбите? А замисляли ли сте се, че може да използвате и самите стълби като чекмеджета, за съхранение на предмети? 

Ако имате прекалено високи тавани, добавете си помещение над стандартното такова. Разделяте стаята по височина и използвате таванската част според свободното пространство. Мебелите не са това, което бяха. Сега можете да намерите обзавеждане, което пести място и в същото време е удобно и уютно.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *