сряда, юни 19, 2024
Идеи за домаАктуално

Да се справим със зимната тревога

На 30 октомври, за пореден път върнахме стрелките на часовника. Един час може на фона на месец да не представлява нищо, но тази промяна рязко влияе на нашето ежедневие и емоции.  Децата се радват, че спят един час повече. Всички останали усещат тежестта на настъпващата зима. Колкото и да харесваме този сезон, началото му е винаги шокиращо. Зимата е предвестник на мрак, студ, тъга и сивота. Трябва да се справим със зимната тревога, но първо да разберем какво я причинява.

Защо зимата ни подтиска?

Преди всичко, денят става по-кратък. Събуждаш се, работиш и докато си се усетил, е мрак. Тази минимална часова промяна променя и цялостно ежедневието. Мракът е надвиснал като за полунощ, а то е едва 18 ч. Тревога лесно може да застигне хората. Време за работа на двора няма, а трябваше да се направят толкова много неща (Есенно почистване на градината). Няма да се занимаваш с градинарството (разбира се, ако това не е част от професията ти), което толкова много те успокоява. Усещаш чувство на безпомощност срещу стихиите на времето. Разходките в компания намаляват, прибираш велосипеда в гаража и изпитваш малоценност от това, че трябва да прекарваш по-голяма част на ежедневието у дома.

А колко работа те чака там, чак на моменти е плашещо. Ако си предприел есенно почистване на дома на време, значи си намалил задълженията си. Липсата на задължения, от друга страна, също може да се отрази отрицателно на настроението. И все пак – от времето е и от тази малка промяна в ежедневието ни, два пъти в годината. 

Как да се справим?

Трябва да предупредим, че не сме специалисти, но сме хора, които изпитват същите чувства и дискомфорт. Ето нашите решения:

Светлини

Погледнете на тъмнината положително, като я победите с различни техники. В двора поставете красиви светлини, които да ви радват още от съвсем рано. Това се отнася и за осветлението в къщи. Декоративни светлини и ароматни свещи ще стоплят всяко помещение и ще придадат уют. Дори и в апартамент, симпатични светлинки на терасата могат да доставят достатъчното количество серотонин. Възможно е да си намерите и соларни решения, и да не се безпокоите за бюджета. 

Декорация

Сезонната декорация може да повдигне настроението в сивото ви ежедневие. Не става дума за ранно коледно украсяване, а само леки зимни акценти. 

Кулинария

Възползвайте се от сезонните зеленчуци и плодове. Развихрете се в кухнята с прясно зеле. Ароматът на цитруси ще ви донесе усмивка и спокойствие. Кулинарията е магия, която може да сплоти цялото семейство.  Зимната тревога ще отшуми, когато вкусите прекрасни, зимни гозби.

Хоби

Занимавайте се със интересни занимания в домашни условия. Визираме всичко, което можете да правите в къщи. Хобито може да е тясно свързано с индивидуалните ви интереси. Зимните дълги вчери са моментът, в който да пробвате и нови неща, нови творчески техники, плетки и какво ли още не. Такива ще намерите и в нашата категория „Хоби„.

Приятелски вечери

Организирайте вечери с приятели. Някои хора се изпълват с радост и вдъхновение при очакването на гости. Цялостното аранжиране на масата е приключение. Изборът на ордьоври, салата, основно ястие и десерт може да ви разсее от тревожни мисли. А на маса с любима компания, в хубава атмосфера, няма място за отрицателни емоции…  освен ако Митко не започне да се оплаква от безсолната храна. Но, знаете си го – оставете тигана и подайте солта. Срещите със семейството могат да се превърнат в приятна вечер. Така, с голяма трапеза, можете да “загреете” за Коледа. 

Плануване на идващите празници

 Може би, все още не е късно да запазите място за Нова година. Обсъдете присъстващите, менюто, дори игрите. И ако смятате, че е странно да го обсъждаме на 31 октомври, остават само 2 месеца. А трябва да помислите и да отделите достатъчно време за Коледа. Колкото и време да си си оставил в органайзера за този прекрасен, приказен празник – Коледа, няма да е достатъчно! А самата мисъл за украса, подаръци и цялостното приготовление може да омагьоса всеки. Започнете ли по-рано да отмятате малки задачки, Коледата няма да се превърне в още един повод за притеснение и зимната тревога да надделее. Има цели два месеца, ама не точно. Започнете със списъците от сега, това ще ви разсее от сивотата на зимата. 

Прекарвайте повече време с децата си

 Покрай малчуганите винаги е весело и може да научите името на любимите супергерои (вкарайте ги в списъка за Коледа). 

 Бонус срещу зимната тревога

И не на последно място, за да не изпитвате отрицателни чувства, следете нашите публикации. Ще се стараем все така да ви предаваме любопитна информация и през зимните месеци.  Не пропускайте и топлата напитка!

(В историята, не пострада нито един Митко)

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *