събота, юли 27, 2024
ХобиПразници

Български митични същества за Хелоуин

Този празник наближава, а с него и еуфорията на малки и големи да се въплътят в любими персонажи. По улиците могат да се срещнат костюми на разнообразни митични същества за Хелоуин. И докато едни се убеждават, че още един повод за веселие е нещо лошо, то ние сме раздвоение във вижданията си. Разбира се, трябва да се ценят традиционните български обичаи. От друга страна, празникът Вси Светии е с толкова богата история и е бил пречупван през призмите на различни култури, за да се превърне в това, което е днес. Интересно е да научим повече и нови неща за другите култури и техните празници и това е още един забавен повод за креативизъм, въображение и забавление. Помислихме си, как бихме могли да погледнем на този повод по позитивен начин? Той събира популярност сред младежите, дори и сред голям брой възрастни. Оставяйки маркетинговите трикове настрана, смятаме че този празник може да се развие положително в няколко посоки:

  • Развиване на въображението и желанието за творчество. Ето идеи за украса.
  • Костюм, свързан с митични същества в българския и славянския фолклор. Интересно нали? Така бихме запалили интереса на по-младите към българските митове и легенди. Клишираните вещици и скелети могат да отстъпят място на много по-интересни същества, свързани с нашите корени. Младите харесват празника, а това е добър повод да ги насочите към книгата с митове. 

В какви митични същества, от българския и славянския фолклор, можем да се въплътим?

Самодива

Кой не е чувал за самодивите? Красиви девойки, живеещи в горите и техни пазителки. С дългите си бели ризи, те са достойни представители на горските нимфи и дриадите от други митологии. От тези девойки блика нежност, красота, но и необуздана сила. Понякога самодивите са се представяли и с крила. Толкова много и интересни варианти за костюм!

Ламя

Сигурни сме, че познавате добре драконите. Така ли стои въпросът и с ламята? Тези крилати създания са с жълтеникави люспи и лют нрав. Това би било сложен костюм за реализиране, но с помощта на въображението, всичко може да се постигне. Дори едноглава ламя би била внушителен костюм.

Караконджул

Ето така можете да сте страшни, но по български. Този таласъм има много и различни имена, но каквито и да са те е символ на страх. Достоен представител на злите митични същества за Хелоуин. Отличителните му белези са голяма глава, рога и опашка. Изпълним костюм, с грим и въображение. 

Идея

Рогата могат да бъдат изработени с техниката папие-маше и прикрепени към аксесоар за коса.

Върколак

Киното е пренаситено с истории и сюжети за зловещи същества, преобразяващи се от хора на вълци. Да, и върколакът е част от българския фолклор. Можете да намерите референции за костюми навсякъде. Ако не ви се занимава с подготовка на костюм и не ви се ходи до иглолистна гора (където в митовете се смята, че се крият върколаци), някой вече дегизиран като върколак може да ви ухапе (напълно в кръга на шегата). Все пак това е начинът за превръщане в тези кръвожадни създания… Но ние препоръчваме много грим и пухкава опашка.

Баба Яга

Тази старица може да скрие в малкия си джоб всички клиширани вещици. Тя е много известен персонаж от славянската митология. Представяна е като възрастна жена, с магически сили. Характерен белег е дългият, крив нос и пискливият смях. Като аналогиите си от други култури, и тя използва метлата за основно превозно средство.

Други митични същества за Хелоуин

За други персонажи от славянската митология, като русалки и вампири, също има място по време на Хелоуин. Киното и литературата са осъвременили и изменили повече митични създания. За това са се погрижили и разнообразните култури, които са добавили нещо от себе си в легендите. Разгледайте и потърсете вашите любими митични същества за Хелоуин.

Надяваме се, да намерите тази публикация за интересна и да сме ви усмихнали с леките шеговити мотиви. Полезно е да разнообразявате ежедневието си с креативизъм и поводи за забавление. Празникът Хелоуин може да допринесе за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *