четвъртък, юли 25, 2024
АктуалноХоби

Почистване на шишарки

Едни предпочитат да се радват на шишарките в естествения им хабитат, докато други събират по една-две в чантата “за спомен”. Истината е, че тези части на иглолистните дървета са необходими за тяхното възпроизвеждане, а ние можем да ги използваме с различни цели. Шишарките са мъжки и женски. Именно в женските се крие разнообразието и красотата на различните иглолистни дървета. В случаят говорим за кафевите (стари) шишарки, които се използват предимно за декорация. Събирането на зелени такива, за кулинарни цели, не е предмет на тази публикация. Замисляли ли сте се, че е необходимо почистване на шишарките, които сте събрали?

Да започнем със събирането. В зависимост от иглолистната гора, в която се разхождате, може да се натъкнете на различна форма и размер шишарки. В България се срещат 5 вида борови растения и вероятно сте попаднали в борова гора. Огледайте се по земята и ще намерите падналите вече шишарки. 

Събиране на шишарки

С наближанатено на зимният сезон, ще има все повече желаещи за разходки сред гората и събиране на шишарки. Това може да се превърне в забавно семейно занимание, а в резултат да получите материал за разнообразни коледни декорации. Внимавайте с опитите си за събиране на този материал. Не препоръчваме да ги берете от дърветата. По този начин можете да нараните самото дърво или себе си. Трябва да сте особено внимателни и да се информирате за защитените видове дървета и местности. По-правилният подход е да се изчака естественото падане на шишарките, когато вече опрашването е преминало и семената им са се разпръснали.

Набавянето на паднали вече шишарки, също крие своите рискове. Внимавайте за различни животни, които могат да се спотайват в тревите, около дърветата.

почистване на шишарки
Подготвяне на шишарките за почисвтане

Почистване на шишарки

Защо е необходимо почистване на шишарки ли? Дори и в частен имот, разнообразни животни преминават през градината ви. На дървото и на земята, шишарките могат да са изложени на различен досег от насекоми, птици и всякакви други животински видове. По повърхността на плода може да има прах и плесен. В шишарката могат да са се заселили насекоми, да има остатъци от яйца и други. Добър метод, преди основното почистване, е да ги оставите за ден на открито, за да намерят нов подслон насекомите, спотайващи се в тях.

Процес на почистване

Ако шишарката е отворена, можете да я почистите с четка на течаща вода. За да сте сигурни, че е максимално почистена я потопете в течност, състояща се от вода и малко бял оцет. Достатъчно е накисването да продължи няколко минути. Ако я оставите над половин час в течност, ще забележите едно интересно явление. Оставена в течност, шишарката се затваря.

Почистване на шишарки
Шишарки в оцет и вода
Почистване на шишарки
Същите шишарки, след час

Отцедете шишарката и я разположете върху хартия за печене. Следва изпичане във фурната. За кратко(до 10 минути), като ние нагласихме фурната на 150 °C, с вентилатор*. Веднага, след като шишарката се нагрее и започне да се изсушава тя се разтваря отново. От нея излиза и лек боров аромат. Ако сте се притеснявали за остатъчна миризма на оцет, няма за какво да се безпокоите – от него няма и следа. В общи линии, това е процесът по почистване на шишарки.

*Все пак, различните фурни загряват по различен начин и не оставяйте шишарките без надзор. Размерът на плода също е от значение за времето на изсушаване.

Какво да правя шишарките след това?

Това е лично ваш избор. 

Ароматизиране

Конусовидните красавици могат да служат като ароматизиращ декор. След като сте преминали процеса на почистване, ги изсипете в торба. В нея можете да добавите течни аромати, канела и всякакви ухания, подходящи за сезона. Затваряте торбата и размесвате добре. Оставете за няколко часа и се радвайте на ароматизираните си шишарки. Вероятно ароматът ще се разсее с времето, но винаги можете да добавяте капка благоуханно масло.

Оцветяване

За различни цели, е възможно шишарките да са ви необходими в други цветове. Най-естествен е натуралният им цвят, но в името на творчеството ще разледаме и други варианти. Шишарките можете да напръскате с цветен спрей, брокат и дори само прозрачен спрей, за блясък. Възможно е с лепило да закрепите изкуствен сняг, или да се въоръжите с четка и бои и да импровизирате.

Декориране

В друга публикация ще разгледаме възможно най-много варианти за декорация с шишарки. До тогава ви оставаме в творческо настроение за разнообразни венци, свещи, фигурки и какво ли още не от шишарки.

Разгледайте и другите ни публикации в ХОБИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *