петък, май 17, 2024
АктуалноИдеи за дома

Популярни материали за покрив

Покривът е една от най-важните части на къщата. Той трябва да бъде изготвен професионално и с много внимание, защото служи за защита на дома от климатичните влияния. Съществуват все по-разнообразни материали за покрив, а изготвянето му включва конструкция, скатове, ъгъл на наклона, улуци, комини, отдушници още допълнителни елементи (популярни в момента са соларните системи на покрива). 

Всеки един компонент е от изключително значение.

На времето за покриване на къщите са се използвали каменни плочи, а най-разпространеният материал, към наши дни, са керамичните керемиди. Да разгледаме какви са другите варианти пред нас за покривна настилка. 

Бетонни керемиди

По форма и употреба тези керемиди приличат на керамичните. Предлагат се керемиди в стандартния за бетон цвят, но също така и  оцветени. Монтажът им се извършва върху напречни летви, като самите керемиди се застъпват една за друга. Към тях има специални елементи за завършване на билото. 

Битумни керемиди

Това е едно много удобно решение за покриване на къщата. Леки, бюджетни и лесни за употреба. Шиндлите с битови керемиди се предлагат в няколко цвята, а формите са правоъгълна, боброва опашка и пчелна пита. Тези керемиди имат самозалепящи се ленти, но е добре да бъдат и допълнително заковани със специални пирони. Тъй като покриването се извършва от най-долната част към билото, но пироните биват закрити от следващия пласт. Изисква се прецизност за правилно подреждане и нагласяне на  лентите и последователността от шарки. Плюс на този вид настилка е възможността да се стъпва върху него без опасност от деформации.

Метални керемиди

Още едно много издръжливо и лесно за полагане решение. Металните плочи, имитиращи редици с керемиди са с по-голям размер, което намаля времето за поставяне. А самите метални елементи се нуждаят от напречни ленти за закрепяне. Оребрените листи пасват добре и могат да покрият големи пространства. По нищо не отстъпват на керамичните керемиди, дори може да се окажат по-издържливи. Уви движението върху металните форми, както и върху керамичните, може да наруши тяхната цялост.  С покачване цената на металите, съответно се покачва и цената на това покривно решение. Заедно с цената за дървен материал, покривът би струвал цяло състояние. Въпреки това, няма как да не признаем идеално изглеждащите керемидени извивки на завършен метален покрив.

Соларни керемиди

Най-младият вариант и най-неупотребяван, за сега, особено у нас. „Соларни керемиди“ звучи скъпо, но защо да инвестирате в покрив и допълнителни соларни панели, като можете да имате две в едно. Керемидите са изготвени от специален здрав материал, който улавя слънчевата светлина, на принципът на соларните панели. Бумът на откритията и на нашето развитие ни изправят пред все повече природосъобразни решения. Соларните керемиди са точно този хибрид между практичност, полезност и природосъобразност. Технологиите се развиват, а заеднос тях и издръжливостта на соларните керемиди. Също така те изискват периодично почистване от прахта. 

Още за материалите за покрив

В различните кътчета на света съществуват и други не толкова популярни решения. Покрив от зелена растителност  може да се срещне под наименованието “Зелен ”. Той представлява растителност, засадена върху хидроизолационна система. Може да се монтира върху плоска или леко наклонена повърхност. Това е екологично решение и не се среща само във фантастичните филми. Подобна декорация ви показваме в Градинска декоративна къща.

покрив
Популярни материали за покрив

Какъвто и материал да изберете за покрива, уверете се, че дървеният материал в основата е безиросан или лакиран. Намажете дървените плоскости с битумен грунд и не пропускайте слой от влагоустойчивата дишаща мембрана. Често около комина и по ъглите на покривите се използват метални елементи, въпреки естеството на основния материал.

За улуци изборът от материали не е толкова голям. Те могат да са метални или пластмасови а привърженици се намират и на двата варианта. Смята се, че металните са по-издръжливи във времето, докато пластмасовите са изключително лесни за монтаж. Най-важното, обаче и в двата случая е правилното им разполагане и наклон към улеите. Понякога неправилно изградени улуци могат да провалят идеално направеният покрив. Може да подберете подходящите форма и цвят за вашия екстериор.

На какъвото и решение да се спрете, той трябва да е съобразен с вашите виждания, бюджет и климатично особености. Свържете се със специалисти в района и обсъдете какво точно искате, за да разберете кое е изпълнимо, в какви срокове и на каква цена.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *