събота, юли 20, 2024
Коледа и Нова годинаПразници

Коледни идеи с формички за сладки

Коледните сладки са задължителни за трапезата, по това време на годината. Звезди, снежинки, снежни човеци, елхи и всякакви други вкусни курабийки се нареждат в украсени плата. Преди да пригответе тестото за тях, може да използвате формичките за други проекти. Даваме ви две интересни идеи с формички за сладки, които стават много лесно и са чудесно занимание, покрай коледните дни. Те не изискват много продукти, но могат да се превърнат в чудесни декорации, които да закачите на елхата или да подарите на близките.

Сушени портокалови корички

Необходими продукти

 • Формички за сладки
 • Портокалови кори, с по-голяма, цяла повърхност
 • Канап или подаръчна лента

Процес на изработване

Лесна и бърза идея, която може да споделите с цялото семейство. Първо дружно обелете няколко портокала и сладко, сладко ги хапнете. Постарайте се да обелите възможно най-големи участъци от кората, така че да се събере коледната формичка, върху повърхността.

Следва изрязване на портокалова кора. Избирате коледна формичка и действието наподобява правенето на курабийки. Ние разполагаме с пластмасови, но метални формички със сигурност биха свършили работата, дори по-прецизно. Не изхвърляйте по-малките  части от кора, можете да изсушите и тях.

Коледни идеи с формички за сладки
Парчета кора
Коледни идеи с формички за сладки
Изрязване на форми

Нарежете ги на ленти, експериментирайте. Когато се приготвят портокалови корички в кулинарията, е необходимо бялата част да бъде максимално премахната. В нашият случай, не е необходимо. Ако смятате да окачате декорациите, предлагаме предварителната направа на дупка. За целта използвахме клечка за зъби, но това може да се случи със всеки по-остър предмет, дори с тънка сламка. Вече изсушени, ще е по-трудно орнаментите да се продупчат, също така има възможност да се счупят. Последното действие не е задължително, особено ако фигурите ще служат за аранжиране на плато. 

Коледни идеи с формички за сладки
Поставяне във фурната

Следва изсушаване във фурната. Това не е толкова бавен процес, както със сушените портокалови резени. Все пак времето за изсушаване зависи от фурната и дебелината на корите. За нас, необходимото време беше 15 мин., на 150 °C.  Крайчетата на декорациите започнаха бързо да изгарят на тази температура. Препоръчваме да ги наблюдавате и да увеличите времето, за сметка на температурата (например 20-25 мин., на 100 °C). Ароматът, който ще превземе кухнята, е празничен и омагьосващ. Насладете му се, докато изчаквате коричките да изстинат. Ако все още има меки части, то трябва да се изсушат допълнително. Трикът е да успеете да изсушите парчетата добре, без да ги изгорите. 

Коледни идеи с формички за сладки
Резултат

Добавяте канапена панделка и  имате ароматна декорация!

Приложение

 • Аранжировка на масата 
 • Закачане на елха
 • Декориране на подарък

Глинени коледни орнаменти

Необходими продукти

 • Формички за сладки
 • Самосъхнеща глина
 • Акрилни бои, маркери
 • Запечатваща боя/спрей/лак за нокти
 • Канап или подаръчна лента

Процес на изработване

Второто ни предложение е с малко повече материали и ще трябва да изцапате ръцете си. Самосъхнещата глина се предлага, под различни марки и разфасовки, в книжарниците. Бихте могли да си набавите такава и в големите супермаркети. Наподобява лепкаво тесто, което има нужда от вода да се изглади. Работете върху хартия за печене, защото със сигурност ще залепне по всяка друга повърхност. Изваждате парче глина и я разточвате. Добре е дебелината да е около 3 мм. Изрязвате избраните формички и заглаждате ръбчетата с вода. Тук е моментът и да пробиете дупка за окачване. Направете го с малка сламка или нещо, под ръка. 

Коледни идеи с формички за сладки
Форми от глина

Съвет: Внимавайте дупката да не е много в края, защото може този ръб, на орнамента, да се отчупи лесно.

Не забравяйте да изчистите формичките за сладки, защото по тях ще остане глина.

В този случай нямаме печене, а глината се втвърдява сама за няколко дни. Когато почувствате, че е напълно изсъхнала, тя става здрава и по-лека. 

Остава да се отдадете на творчество. Можете да оцветите фигурките, да добавите цветни елементи или само да ги запечатате.  Все пак е добре да глазирате със защитен слой коледните декорации. Напръскайте ги с безцветен спрей или използвате прозрачен лак за нокти.

Коледни идеи с формички за сладки
Резултат

Приложение

 • Аранжировка на масата, но не и в плата за хранене.
 • Закачане на елха
 • Декориране на подаръци
 • Като самостоятелни подаръчета

Лесни и бързи идеи с формички, нали! Какво чакате, изваждайте коледните декорации и приятна работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *