петък, юли 26, 2024
Градина

Плевели, от които има полза

Плевелите са растителни видове, които израстват в градината, възпрепятствайки пълноценния живот на вашите посеви.  Те се разпространяват изключително бързо и лесно. Образуват много семена, които се пренасят и създават нови растения.

Защо са вредни плевелите?

Те развиват силни корени, с които отнемат от влагата и полезните вещества на почвата. Това забавя развитието на останалите растителни видове. 

Възможно е плевелите да задушат останалите растения, или поради бързото им израстване, да ги засенчат. Различни видове плевели влошават продукцията, а премахването им понякога е трудно, без да се нарани домашната култура. Паразитните плевели директно влияят върху близките растения. Да не пропускаме и козметичният белег, който нанасят върху тревните и растителни площи.

Някои от тези, нежелани в градината, видове могат да бъдат полезни. Да разгледаме списъкът с 5 плевела, които имат и положително действие.

Глухарче

Глухарчето е добре познато по нашите територии. То се причислява към род многогодишни тревисти растения. Интересно е, че само в Европа разновидностите на жълтото растение варират над 1200. Със сигурност сте го виждали по полетата и ливадите, или е гостувало върху моравата ви. Латинското му име се превежда като “възпалено око”, защото още в древността са открили лечебните му свойства. 

Корените, стъблото и цвета, се използват в народната медицина, като се правят различни елексири.

Синя метличина

Може да сте чували за този плевел под името “синчец”. И той като глухарчето привлича с ярък цвят и трудно бихте го сложили в тази категория. Синчецът е едногодишен вид от род Метличина. Той се определя като плевел, защото често израства в културите, а може да бъде забелязан по тревисти места и дори в градината. Цветовете се използват в народната медицина, като се смята, че действа благоприятно на апетита и още много др.

Тученица

Тук може да ви изненадаме, но това едногодишно растение е част от кулинарната култура на много държави. Смята се за плевел, защото изключително ситните му и много семенца се разпръскват лесно и отърването от това растение е трудно. Докато ние я изкореняваме, други я смятат за суперхрана и я добавят в салатите си. Тученицата има и редица ползи, съдържа омега 3 мастни киселини и се смята за приятел в борбата с килограмите.

Живовляк

Преди да започнете да се борите с това растение в моравата си, е полезно да се запознаете малко повече с него. Можете да го срещнете навсякъде – в градинките до блока, в парка и голямото разпространение му е спечелило репутацията на плевел. Живовлякът не само е богат на витамини, той  се използва в народната медицина от древността.  Ползите от използването му са свързани с подобрено храносмилане, антисептично действие и този списък продължава.

Троскот

Троскотът е от семейство житни и се слави като много упорит плевел. Трудно бихте се отървали от него, а той вирее върху разнообразни почви и лесно може да се намърда в градината ви. Колкото и да е трудно за вярване, троскотът влиза в нашата класификация плевели с полезни свойства, защото и той е със широко приложение в традиционната медицина. Троскотът има благоприятни диуретични свойства и още много други.

Това е скромен списък с някои от ценните за народната медицина растения, които са спечелили славата си и на плевели. 

Важно

Дори и да разпознаете растениятя НЕ ви съветваме да предприемате самолечение, или да ги консумирате. Всяко едно нещо, дори и най-полезното, трябва да се използва по определен начин и в определени количества. Възможно е в мрежата да намерите тези растения в правилната форма за приемане и с упътване за употреба.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *