събота, юли 20, 2024
Идеи за домаАктуално

Видове дървен материал

Замисляли ли сте се каква голяма част от нашите домове съдържа дървен материал, под една или друга форма? Дървото присъства в ежедневието ни под формата на мебели, декорации, аксесоари. От гредите на покрива, до дръжката на посудата в кухнята – всичко може да е от дървен материал. То винаги е било  тясно свързано с нашето оцеляване, осигурявайки ни подслон, топлина, чист въздух.

Освен разпространен и предпочитан, този материал може да се набави от  разнообразни дървесни видове. Всеки един от тях има своите особености, влияещи и на крайния продукт.

Употребата на дърво и разнообразието от видове зависят от климатичните особености. Планинските къщи са с по-изразена дървесна структура, като такива елементи се запазват и по стените и в интериора. Много пристройки и летни кухни се издигат, с помощта на дървен материал. Ако имате нужда от детска площадка в двора, най -добрият вариант е, да, познахте! – тя да е от дърво.

То печели точки пред останалите материали на открито, защото веднъж добре обработено, може да се съхрани напред в годините с леко освежаване.

Всеки, занимаващ се с дървени изделия, е наясно, че има безкрайни видове дървесина. А с такова количество на предложенията е много възможно да  не откриете правилния вид, за вашия проект.

Продължете с четенето за да се запознаете с някои известни видове дървесина.

 Орех

Тези грамадни дървета, са източник на вкусна ядка и дебела сянка. Ореховите дървета са защитени в България, а по други места, поради недостига си, цената на масивите от орех може да е много висока. Орехът е свързан с нашата култура и поверия, но шоколадовият му цвят го прави много предпочитан дървен материал. Той е известен със здравина и с разнообразието от кафяви нюанси.

Дъб

Дъбът се може да се срещне в два нюанса – бял и червен. Червеният дъб има по-червен нюанс, докато белият дъб е по-светъл. И в двата случая масивът е много здрав с груба текстура. Издръжливостта на дъба го прави идеален материал за мебели, но в същото време може да се огъва много добре.  Дъбът е емблематичен материал за направата на бъчви.  Той е устойчив на гниене и насекоми. 

Акация

Акацията обикновено расте по слънчеви места, но може да издържи и на ниски температури. Понася добре замърсения въздух в градовете, но пълното си величие и размери достига върху плодородна почва. Материалът от акация е изключително твърд и издръжлив. Водоустойчивите качества на акацията се дължат на високото съдържание на смола. Те я правят подходяща за корабостроене, за това се е използвала и в миналото. Същите тези качества я правят идеален материал и в наши дни, когато е възможен контакт с течности. Това е един от малкото видове масив, който изглежда страхотно, независимо дали е полиран, естествен или лакиран. Акацията не се драска лесно и придава уют във всеки дом. Високото съдържание на смола, което го прави водоустойчив, също му помага да се бори срещу гниене, миризми и петна. Акацията има и антибактериални свойства и се почиства лесно.

Бор

Борът е по-евтин материал, защото е доста разпространен като дърво. Това не трябва да ви заблуждава за неговите качества. Той е универсален, но дървесината му не е много твърда. Борът често съдържа чепове, които могат да създадат проблеми при работа с дървото. Като изключим това, добре описаните пръстени в дървесината позволяват този материал само да се лакира и да изглежда чудесно. Борът е здрав, лек и гъвкав материал, намиращ място в строителството. Други иглолистни видове също са предпочитани за дървен материал.

Заключение за дървения материал

Има богато разнообразие от дървесни видове и съответно от дървен материал.

В крайна сметка, винаги можете да се снабдите с лак, в избран, от вас цвят и да превърнете един дървен материал в друг. Нюансите и материалите са разнообразни. Разгледайте и нашите предложения за Декори от дървен материал.

Важно е настоящите поколения да ценят дърветата и техния принос за съществуването ни. Дървото е идеален материал с много приложения, но тогава когато се следи добивът и в последствие се залесява. 

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *