сряда, май 1, 2024
Градина

Декоративна градинска ограда

Имате най-хубавата градина, цялата в цветя и фигурки. Обаче, ви е изключително трудно да я предпазите от набезите на любопитни животинки. Ако искате да се радвате едновременно на градината и на кучето, което свободно спи в двора, то ви е необходима ограда.

Декоративните оградки, които се продават по магазините са много красиви и освежават пространството. Уви, те не биха попречили на пакостниците да влязат в градинката. 

Ето как ние си направихме дървена, функционална и декоративна оградка.

Преди да пристъпите към действие, убедете се каква височина искате да е оградата и  какво да е разстоянието между ребрата. От тези условия зависи и количеството материал, което ви е нужно.

Материали

  • Дървени летвички, с избраната ширина. За да обособим различните материали, ще ги наричаме ребра. Ние разполагахме със стар дървен паркет, който да преизползваме. Ширина 7 см, дебелина 1 см. Избрахме височината на дървената част на оградата да е 45 см, а разстоянието между ребрата – 4 см.
  • Напречни летви, нашите са 4 x 4 см. Те ще държат цялата конструкция и трябва да са от по-здрав материал.
  • Метални или дървени крачета, за забиване на цялата ограда в земята.
  • Метални ъгли, за прикрепяне частите на оградата.
  • Видии, според дебелината на материалите – по 4 на всяка летвичка, допълнителни за металните ъгли.
  • Грунд, за първична обработка на дървото.
  • Боя, лак.

Инструменти

  • Винтоверт
  • Прав ъгъл
  • Нивелация
  • Диск за рязане на дърво
  • Шлайф

Начало

Започваме с изчислението на летвичките-ребра. Смятате колко броя ще са ви необходими, според разстоянието, което искате да обиколите и разстоянието между всяко едно ребро.  Преценявате височината на оградата и, ако ребрата ще имат по-специална завършваща форма, добавяте и нея в изчисленията.

Декоративна градинска ограда
Примерен план

Ние избрахме семпло заобляне, за което си изготвихме шаблон. Измерва се средата на летвата, разполага се шаблонът и се очертава. Всичко това се извършва, след предварително нарязване на всички парчета. Всяка една форма и чупка, която сте си избрали, се изрязва внимателно. Възможно е, ако искате нещо по-специфично, да го поръчате от дърводелец или специализиран магазин. Вероятно ще ви излезе по-скъпо, но със сигурност ще е качествено. Ние решихме, че ще се предизвикаме със семпъл дизайн, който можем да си оформим сами. Изрязахме грубите форми, след което доизпипахме детайлите с шлайф и шкурка за дърво. Първо по-груба, за да отнема повече от материала, довършвайки извивките. Минахме всички страни на ребрата и с по-ситна шкурка. 

Декоративна градинска ограда
Декоративна градинска ограда
Декоративна градинска ограда
Декоративна градинска ограда

Напречни летви

Обработихме и напречните летви, които бяха сурово и грубо дърво, с голяма нужда от изглаждане. Нарязахме ги по необходимите дължини. Знаете поговорката за меренето и рязането. Препоръчваме ви да се придържате стриктно към нея.

Примерно нареждане

Това е важен етап от процеса, за да си визуализирате крайния вариант. На земята разположете всички материали и ги “сглобете”, както биха изглеждали, но хоризонтално. Трикът да имате идеално равно празно пространство между ребрата, е да използвате помощни предмети. Ето какво визираме: намирате си 2 еднакви предмета, които отговарят на желаната ширина и ги редувате, разполагайки ребра(ние намерихме 2 парчета дърво, които свършиха работата, чудесно).

ограда
Декоративна градинска ограда
ограда
Декоративна градинска ограда

Захващане

Препоръчваме ви да разделите оградата на пана, които ще бъдат свързани впоследствие. Връзките можете да криете зад някое от ребрата, така че в лицевата част те да не са видими. Ако имате по-сложни форми на мястото за ограждане, ще ви се наложи да режете напречните летви под ъгъл, за да паснат. Но това са специфични случаи, които ще пренебрегнем. Преди да преминете към свързване на напречните летви с ребрата, с бургия направате дупки във всички ребра. Това ще предотврати напукване на материала. Разбира се, тези дупки трябва да са с по-малък диаметър от подбраните свързващи елементи. Захванете първото ребро към напречните летви и едно контролно ребро, в края на летвите. Този трик се прави, за по-лесна нивелация и контрол срещу усукване. Ако имате възможност изправете конструкцията и монтирайте ребрата в изправено състояние. По-лесно е, по-прецизно е и със сигурност ще получите прав, прилежен ред със летвички. Притеснява ви, че контролното ребро няма да е на мястото си, след като стигнете до него, го премахвате и разполагате на правилна позиция. То е изпълнило вече функцията си.

За всяка една от дейностите не забравяйте да използвате както нивелацията, така и правия ъгъл.

Боядисване

Нанесете грунд на всички дървени материали, като след това боядисате с боя, или покриете с лак. В нашия случай летвичките бяха захабени. Но това не е от значение, тъй като решихме оградата да е бяла. Подбрахме акрилна боя за кошери, която се нанася много лесно, на водна основа е и няма неприятен мирис. Ваше е решението дали да боядисате готовата конструкция, или всички елементи по отделно. Ние с една ръка боядисахме всички части на оградата. Втората ръка нанесохме след като вече я бяхме сглобили.

Свързване и монтаж

Всяко пано се закрепя към останалите по разнообразни начини. Едната дълга страна ние разделихме на 2 пана. Тяхна връзка се превърна реброто по средата, което прикриваше и самото свързване. За ъглите използвахме метални планки. В тези ъгли си усложнихме леко задачата и решихме заварим, към металните планки, профили, които ще бъдат крачетата на нашата ограда. Тяхната функция е да бъдар забити в земята и да държат конструкцията. Крачетата могат да се  направят и по други начини:  Заостряте колчета в долната част. Прикрепяте ги с видии или държачи към напречните летви и, когато цялата ограда е сглобена, забивате.

Декоративна градинска ограда
Декоративна градинска ограда

Ето така се получи доста здрава и, в същото време декоративна, оградка. Надяваме се изчерпателно да сме обяснили стъпките и ако се нуждаете от такава ограда, да си направите сами. БГ може!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *