събота, юли 27, 2024
Идеи за дома

5 oсновни инструменти, важни за всяко домакинство

В един идеален свят всичко в дома ни ще е вечно и няма да са ни нужни никакви инструменти за започване на ремонт. Но, ако трябва да сме реалисти, все нещо се поврежда и пред нас стои дилемата: “Да се обадя ли на майстор или да се опитам сам”. Разбира се, има ситуации и повреди, които изискват помощта на специалисти, но има и такива случаи, в които можем да се справим съвсем сами. Хайде да запретваме ръкави! Ето какви инструменти ще улеснят леките домашни ремонти. Някои са толкова очевидни, че ще се запитате как не сте се сетили. Ето, че ние сме на среща да помогнем на „новаците“, сблъскващи се с подобни проблеми за пръв път.

Отвертка

Често се налага да развъртим някое малко болтче, или да затегнем разхлабило се такова. Не е нужно да търсим специалист, защото тази работа е лесна и не отнема никакво време. Добре е да разполагате с комплект отвертки, или поне с една кръстата и една плоска ( според главата на болта, за която са предназначени). Винаги можете да увеличите колекцията с различни по размер пособия, от този вид.

Клещи

Налични са много видове клещи и истинските ентусиасти биха се снабдили с цял комплект. Един класически комбиниран чифт е достатъчен, за нуждите на домакинство. Клещите, от този вид, имат защипваща и режеща част. Могат да са полезни при различни манипулации – развъртане на упорити резби, рязане на тел и тн. Ще ни попитате „Защо ще ми трябва да режа тел у дома?“ и вероятно ще сте прави. В този случай ще можете да услужите на любезните съседи и да се превърнете в герой.

Ролетка

Това е един от най-полезните инструменти и може да бъде използвана както в строителството, така и в организация на пространството у дома. Да разгледаме следната ситуация: Искаме да си поръчаме шкаф от онлайн магазин. Ролетката ще ни помогне да преценим кой размер шкаф ще е най-подходящ и на каква площ ще се разпростира. Позитивите за това пособие са много, а разновидностите му – разнообразни, според цвета, марката и дължината.

Работа с инструменти за ремонт
Работа с ролетка

Нивелация

Точно както ролетката и нивелацията може да бъде еднакво полезен както в строителството така и в домашните дейности. Наличието на нивелация, превръща поставянето на декорации и картини на стените в детска игра. Ще успеете да закчите правилно дори и картина с наклонената кула в Пиза, гарантираме! Не е задължително да си вземете нивелация, която е с дължина 2 метра, но имайте предвид, че и твърде малките пособия са неудобни за работа.

Макетен нож

С този инструмент трябва много да се внимава и да се съхранява на недостъпно от деца място ( същото се отнася и за останалите от списъка, но за този обръщаме специално внимание). Респективно, може да е опасен и за употреба от възрастни, затова винаги имайте едно на ум. А, приложенията му са разнообразни. Един качествен макетен нож ще ви служи дълго за рязане на различни материали с голяма прецизност. Вероятността да надерете повърхността, върху която режете е голяма ( 100% ), поради тази причина подложете дъска или друг предпазен материал.

С това се изчерпва списъкът ни с основни инструменти, които трябва да притежавате у дома. При стартиране на всякакъв ремонт ви съветваме, ако не сте сигурни, че ще се справите сами, обърнете се към специалист. Не се срамувайте да попитате и да потърсите решения. Човек не се ражда научен, но със сигурност боравенето с тези 5 пособия ще улеснява живота.


Нещо полезно: Често, базовият набор от подобни пособия се продава в комплект – прилежно и компактно куфарче, което съдържа всичко необходимо и не заема много място. Плюс е, че всеки инструмент си има позиция и подредба.

Ако сте достатъчно големи ентусиасти не се страхувайте да вземете нещата в свои ръце. Удовлетворението от свършената работа е незаменима награда!


Следвайте разделът ни ИДЕИ ЗА ДОМА, за още полезни публикации!

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *