петък, юли 26, 2024
Идеи за дома

Започваме ремонт! 11 инструменти и уреди, които ми трябват

Започването на ремонт е много смело решение, което заслужава адмирации. Ще ви трябват не само 5 oсновни инструменти, важни за всяко домакинство, но ще имате нужда и от допълнителни по-специализирани инструменти и машини.

Надяваме се, че сте уверени в действията си и сте проучили всички процеси от предстоящия ремонт. Винаги е добре да се доверите на съветите от специалист и да разполагате с необходимия набор инструменти. Понякога разполагането с конкретно пособие, ще улесни работния процес и ще го ускори. 

Важно е да се изясни и в какво ще се изразява точно ремонта. В тази статия ще разгледаме основните пособия, които биха ви помогнали в повечето строителни и ремонтни интервенции.

Чук / Тесла

Това е универсален инструмент. Много често сме на принципа “Удари го с чука 2 пъти и ще се оправи”( разбира се, в кръга на шегата). Не е задължително да разполагате и с чук и с тесла, но кои сме ние, че да ви ограничаваме. Идеята е, че един чук е винаги добре дошъл, под ръка.  Той може да помогне в леки декоративни промени, като поставяне на картини, но и в по-комплицирани ремонтни процеси.

Трион

Ръчен или саблен, избираме на вас да прецените. В ремонтните дейности, често ще се наложи да отрежете летвичка, дъка или дори блокче газобетон ( да, сабленият трион е незаменим в случая). Неведнъж ще се опитаме да ви обедим, че трябва да внимавате. Употребата на трион е опасна, ако не се прави с висока концентрация, внимание и без присъствието на деца.

Винтоверт

Универсален и незаменим уред. Завива, развива, пробива! Това което чукът и пироните ще свършат с много шум, винтоверт и видии могат да направят по-лесно, по-чисто и по-тихо. Набавяте си разнообразни накрайници и той се превръща в най-добър приятел. Можете да избирате от модели с батерии и такива с кабел. И двата варианта си имат предимства и недостатъци. Оставяме на вас да прецените кой ще ви пасне най-добре.

Перфоратор/бормашина

Там където винтовертът не може да се справи, на помощ идва перфораторът. Много често в строителните дейности се налага направата на дупка с определен диаметър, върху стена от някакъв много сериозен материал.

Бъркалка

Може да помислите, че това е ненужна екстра, но накрайник с бъркалка ще подобри значително работния процес. Често в ремонти се използват различни смеси, които изискват сериозно разбъркване. Може да опитате и на рака, но това действие е изморително, досадно и често неизпълнимо без помощ на бъркалка. Повечето наложили се производители, освен винтоверти и бормашини, предлагат и специализирани бъркалки.

Шпатула

При мазилки, шпакловки и варови смеси ще ви е нужно това пособие. Как да го ползвате зависи от необходимостта, а разновидностите варират по форма и размер.

Съдове, с голяма вместимост

На строителни обекти е задължително наличието на поне няколко кофи. Винаги има с какво да бъдат напълнени. Често се използват за пренасяне на материали, изхвърляне на отпадъци, разбъркване на строителни смеси.

Канап

не го подценявайте. Може да ви е полезен в много ситуации. Един изпитан метод за хващане на права линия е с помощта на канап. Той може да е полезен, там където нивелацията не може да помогне. Винаги може да се завърже нещо с него и дори е много подходящ за декорации ( но за това следете следващите ни публикации).

Фазомер 

Ако ремонтните дейности включват работа с кабели ( Ел. инсталацията изисква професионална работа и не ви съветваме да се опитвате сами), то наличието на фазомер е наложително. Никога не допирайте контакти или кабели, преди да сте изключили конкретните захранващи бушони и допълнителн сте ги проверили с фазомер.

Изолирбанд

Респективно с предходния уред, щом се извършват манипулации с кабели и жици, то изолирбандът е много необходим. 

Ъглошлайф

От опит знаем, че ще се наложи да отрежете твърда тел, алуминиев профил и др. твърд материал. Това може да се случи  бързо и лесно с ъглошлайф и подходящ диск. Разнообразието от режещи дискове прави този уред полезен в различни ситуации и при работа с много материали.

Надяваме се да сме ви били полезни. Със сигурност ще има и още допълнителни инструменти, според насоката на работа, но за базови леки ремонти тези ще са напълно достатъчни.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *