четвъртък, май 16, 2024
Коледа и Нова годинаПразници

Гости на Коледа – как да се подготвим?

Всяко посрещане на гости може да се превърне в ритуал на подготовка, красота и позитивни емоции. Лично ние, изключително много обичаме да посрещаме приятели и роднини. Ще ви пренесем през магичната подготовка за една чудесна вечер и как да посрещате гости на Коледа. 

Без значение дали е семейна вечеря или с приятели, стъпките са сходни. 

Нагласата

Най-важна е нагласата, защото един напрегнат ден би довел и до таква вечеря. А вие не искате гостите да са разочаровани. Първо е важно да се уточни трапезата. Когато очаквате голяма група от хора винаги е по-добре да си поделите подготовката на блюда. Добрите домакини имат още толкова много задачи, че с удоволствие биха споделили приготвянето на храната. Това не е срамно. С разпределението на работата за празник като Коледа всички по равно ще усетят магията на почивните дни. Най-често практиката е един домакин да не излезе цял ден от кухнята. Гостите да са нахранени, доволни и отпочинали. Това е за сметка на умора и напрежение в домакините. Приемете, че за една голяма вечеря не можете да се ангажирате с всичко. Имате нужда от помощници и разпределяне на задълженията, за да сте пълноценни участници през цялата вечер.

Вечерята

Преди всичко се запознайте с хранителните навици на присъстващите. Има ли вегани, вегетарианци, алергични към конкретна храна или такива със специфичен хранителен режим. Личното отношение е важно, ще ви спести неудобството да търсите подходяща храна в последния момент. Най-безопасно е да подготвите безмесни и местни варианти, като ги отделите в различни съдове. Постарайте се да има варианти на салати, гарнитури и, както споменахме, разпределете задачите. Понякога е най-добре претенциозните гости да подготвят някоя от любимите си храни сами. От всеки по нещо! 

Ако компанията и традицията не изисква специфично блюда, заложете на любими и сезонни храни. Бъдни вечер е по-специфична и ще бъде разгледана в друга публикация. Коледната трапеза е краят на постите. Самата вечер е изпълнена с магия и трябва да бъде отпразнувана подобаващо. 

Научете какви класически ястия могат да присъстват на трапезата. А защо не импровизирате с различна кухня? Най-важното е да не правите неща за пръв път, защото рискувате разочарование.

Подберете сезонна салата.

Ордьоврите. Човек се храни преди всичко с очите. Не пропускайте да добавите щипка креативизъм в подготовката на платата с хапки и не забравяйте Коледния дух. Това е времето, в което да добавите елхички, снежинки и други Коледни елементи. И не е странно да отрежете сиренето като звезда. Това са интересни идеи за ордьоври, с които лично сме радвали гостите си (не само красиви, но и вкусни). 

Гости на Коледа - как да се подготвим?
Вкусна елха
Гости на Коледа - как да се подготвим?
Салата – венец

Изберете основно и гарнитури, които ще са подходящи за цялата компания. Понякога със салати, разядки и ордьоври по-голямата част от гостите се засищат предварително.

Питка

Това е класическо ястие за Коледа и не пропускайте да поставите паричката.

Десертите

Къде без Коледни курабийки! Дори е подходящо да приготвите малки торбички за всичките си гости.

Все пак, не прекалявайте с количеството храна. Преценете грамажите, според броя присъстващи. Никой не трябва да остане гладен през Коледната вечер. От друга страна, след дълги пости рязката консумация на разнообразна храна може да се отрази отрицателно. 

Подаръчета

Комплиментите за всички гости на Коледа могат да са с различен характер-от лакомства, до малки лични подаръчета. Те не са задължителни, но все пак е Коледа. Подходете креативно и зарадвайте гостите си.

Украсата

След като сте декорирали дома, ще имате време да украсите и трапезата. Не прекалявайте, за да остане място за блюдата. Можете да аранжирате тях, също така и да добавите малки акценти около чиниите на гостите. Не подценявайте празничните салфетки като аксесоар. Ако имате време, сгънете ги по необикновен начин. Свещите по масата са задължителни. Ако декорацията и блюдата са много, подгответе си съдовете с известно етажиране. Когато част от приборите са с по-голяма височина, ще можете да съберете повече съдове. 

Игрите 

Всичко зависи от компанията и нейната заинтересованост. Няколко весели игри могат да се включат и да разнообразят процесът на хранене. Ако имате ентусиасти си направете караоке с Коледни песни или интересни загадки. Томболата можете да организирате заедно и всеки да получи нещо забавно. Късметите са новогодишен обичай, но всеки обича да ги получава. Така ние подготвяме една забавна партида и за Коледната вечер (освен парата в питката).

Готови за гости на Коледа

Не пропускайте да се забавлявате и да предразположите своите гости!

Весели Празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *