събота, юли 27, 2024
Идеи за дома

Почистване между празниците

Чудесно е да имате чист и организиран дом винаги. Още повече това се налага покрай празниците, когато изненадващо идват гости, готвите в големи количества и използвате пълния капацитет на дома. В динамиката на празничните дни и като включим  обичайните за сезона вируси, е полезно да обърните по-голямо внимание на чистотата. Съветите за почистване на дома са били предмет на наши статии и преди. Ето как да създадете това удовлетворяващо усещане на безупречен дом и между празниците:

Почистване на пода

Добре е да  обърнете внимание на пода. Не само прахосмукирайте, но и дезинфекцирайте повърхностите с препарат. Обърнете внимание на безопасността на препаратите, ако в дома има дете или домашен любимец.

Прах

Върху всички мебели се натрупва прах толкова бързо и неусетно. Понякога имаме чувството, че бършем прах всеки ден. Щом се налага – трябва да се случи. Не позволявайте на прахът да се задържа върху повърхностите.

Около и под дивана

Когато посрещате гости, диванът е много посещавано място. Ще се изненадате колко много и разнообразни предмети могат да се скрият около и под него.  Най-добре е да го преместите и да почистите добре пода. Ако гост изпусне нещо, което попадне под бездната-диван, ще започне светене с фенерчета, търсене и ровене. Ако не сте се погрижили за пространството под дивана, определено ще се почувствате неудобно. Отделете време и се погрижете за тази зона. Ще ни благодарите по-късно.

Когато говорим за дивана…

Според материалът, от който е изработен, диванът може да изисква обстойно почистване. Кожените се минават със специален препарат, докато компонентите на текстилните трябва да бъдат изпрани. Дори и да сте предприели това действие преди зимните дни, препоръчително е да изтупате възглавничките, да минете повърхностите с влажна кърпа, може да използвате и ароматен препарат за текстил.

Почистване на кухнята

Тук се случва цялата магия около празниците. Поради тази причина и в кухнята имаме повече работа в чистенето. Време е да дезинфекцирате всички повърхности. Избършете дръжките на шкафовете. Прахът,  от всички уреди, трябва да се премахне. Микровълновата се почиства отвън и вътре. Преди да се насочите към следващото празнично готвене, почистете добре фурната и абсорбатора. Време е да прегледате всичко в хладилника. Старата храна и материали се премахват, за да не се задържат лоши миризми. Извадете всичко, пребършете и сортирайте прилежно съдържанието. Покрай празниците ще се наложи да търсите място за купи със салата, за безалкохолни и още какво ли не. Обърнете и внимание на съдомиялната (както и на нейните ресурси). Когато имате гости имате и голям брой съдове за миене.  Съдомиялната се превръща в най-добър приятел. Направете една бърза инспекция и на чекмеджето с подправки.

Гостната

Когато имате гости с преспиване, тази стая изисква поддръжка, отопление, налично спално бельо. След освобождаване тя трябва да се почисти на ново, всичко изисква изпиране и проветряване. Не пренебрегвайте прането и не го оставяйте за последния момент, особено ако не разполагате със сушилня.

Почистване на банята

Лъснете до блясък повърхностите в банята. Почистете тоалетната, мивката, душът. Постарайте се металните повърхности и огледалото да нямат петна от варовик. Напълнете диспенсъра с течен сапун и кърпите. Не дръжте излишни предмети по повърхностите. Ароматизирайте.

Миризмите

Като стана дума за миризми, те със сигурност не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако имате обща кухня и всекидневна, най-вероятно и миризмите от готвене се разнасят. Понякога и остават повече отколкото ни се иска. Въпреки температурите, проветрявайте всекидневно. Ако не сте привърженици на  пръскащите ароматизатори, разположете в стаите естествени такива. Портокалови резени, етерични масла, живи борови клонки.

Почистете антрето

То не е за подценяване. Посещава се от много хора, идващи от различни места. Прах и дори кал, могат да го превърнат в неприятна гледка. Поддържайте пода чист, както и наличните мебели. Това е първата част от дома, която гостите ви виждат. Накарайте ги да ахнат.

Всички врати

Отваряте, затваряте, бутате, подпирате… Все дейности, свързани с вратите. Неизбежно е те да бъдат докоснати от голям брой хора. Не пропускайте да почистите добре всички врати и да дезинфекцирате дръжките им. От входната, до тази на банята.

Общо почистване между празниците

Почистването е добре да се случва през чести интервали, особено когато очаквате гости. Не пренебрегвайте тези стъпки и когато сте сами – за ваше удовлетворение и обща хигиена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *