петък, юли 26, 2024
Градина

Пособия за райграс

Време е да излезем в градината и да се порадваме на зеления и свеж райграс. Време е и да се погрижим за тези тревисти площи, за да запазим тяхната свежест и гъстота, през все по-топлите дни. Трудно бихме се справили само с голи ръце. Ще са ни необходими пособия за райграс, които да помогнат в това начинание.

Тези аксесоари и пособия не се различават много от задължителните за поддръжка на всяка градина.

Косачка за трева

Едно от най-важните пособия за поддържането на хубав райграс е косачката. За по-малки зони можете да се доверите на електрически, но ако разполагате с голяма тревна площ, то няма да е удобно разпъването на кабели. За щастие се предлагат и бензинови косачки, които са достатъчно мощни да свършат цялата работа. Технологиите напредват и както разчитате на домашен робот в къщи, можете да се доверите и на  робот- косачка. Повечето косачки разполагат с нагласяне височината на разреза. Не подстригвайте тревната си площ прекалено  късо. Друга полезна черта на косачките е, че някои от тях разполагат с контейнер за събиране на отпадъчната трева.   Не бъдете скептични спрямо новите открития. За поддръжката на тревата можете да разчитате и на стадо тревопасни животни, но едва ли ще е по-удобно и чисто.

Тример, ножици

Дори и да разполагате с най-скъпата и способна косачка, в ъглите и около алпинеумите е трудно подрязването на райграс. Начините са, чрез прецизна работа с тример или специални ножици. Подрежете всички труднодостъпни места, като се опитате да следвате височината на вече скъсената трева. Хубавият райграс си изисква старание и търпение. Шеговито ще допълним, че ако времето е с благоприятен климат и влажност, докато подрежете всички места, ще стане време пак за цялостно косене.

Гребло/ Търмък

Не е полезно за тревната площ по нея да останат части с окосена трева. Те задушават растенията под себе си и може да последва пожълтяване на зони от райграса. С едно гребло за трева ще успеете да премахнете всички мъртви растения,листа, плевели и слама от моравата си.  Ръчните пособия са бюджетни и полезни, докато може да се доверите и на по-скъпи електрически.

Разпръсквач на вода

Хидратацията на почвата от голямо значение за свежестта на райграса. За да продължава моравата да зеленее в хубав и свеж цвят, се налага често поливане, особено по време на суша и високи температури (но само рано сутрин или привечер). Най-лесно и равномерно поливане на тревна площ се извършва с помощта на разпръсквачите на вода. Те покриват големи диаметри, могат да се разположат лесно и са удобният метод за поливане. Дръжте ги пуснати достатъчно време, че не само да намокрят върховете на моравата. 

Други полезни пособия за райграс

Трудно ще покрием всички нужди на райграса, като е ясно, че почвата, формата и климатичните особености са различни в различните дворове. Възможна е нуждата от компактна мотика, лопатка и подобни за премахване на плевели, без да нараните райграса. Може да се наложи и употребата на пръскачка.  За да поддържате моравата си свежа, със сигурност ще се нуждаете от пособия за райграс.

Следвайте и нашите полезни съвети за поддръжката на тези тревни площи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *