събота, юли 20, 2024
Градина

Лапад и спанак

Макар и значително сходни по форма, лапад и спанак са растения от две различни семейства. Лападът е многогодишен, от семейство Лападови, докато спанакът – от Лободови.  Ще се опитаме да ви убедим да вкарате в диетата си лапад и спанак, заради многото полезни качества.

Да разгледаме лапада и спанака, както и техните известни видове, приложение и ползи. 

От деца сте се сблъсквали с различни гозби от лапад. И докато за някои това е травмиращ спомен, то сега трябва да сте благодарни за тази бомба с витамини, която сте получавали. Лападът е много разпространен по нашата територия, макар че от всички над 150 вида, от това растение, у нас се срещат само около 20. Киселец, алпийски лапад и спанаковият лапад са едни от най-известните представители. Всички те имат различно проложение и употреба.

Спанакът, от своя страна, е с древни корени в Азия. Като деца се възхищавахме на силата, която дава на морякът Попай. Но най-вероятно, също като лапада, не е било сред любимите ястия. Спанакът може да се консумира както в суров вид, така и след термична обработка.

Разлики между лапад и спанак

  • Лападът е предимно многогодишно растение, докато спанакът спада към едногодишните.
  • Има разлика във формата и размера на листата.
  • Различват се и по хранителни качества.

Консумация

И двата листни зеленчука могат да се консумират в сурово и сготвено състояние. Необходимо е да бъдат предварително добре измити, като се препоръчва накисване във вода. Така най-лесно ще се отстранят мръсотии от всички листа. На по-големите листа е необходимо премахване на твърдото стъбло. При термична обработка част от полезните хранителни качества на растенията изчезват. Поради тази причина се препоръчва кратко запарване или готвене. Често може да комбинирате и двата зеленчука в ястията си.

Какво можем да си приготвим с листа от спанак и лапад:

  • Свежа салата
  • Супа
  • Ориз
  • Вегетариански кюфтета
  • Баница
  • Паста

Хранителни качества, в сурово състояние

Спанакът е богат на фибри, протеин, витамини и минерали. Съдържа и полезната фолиева киселина. Много богат е на Калий. Растението има чудесни антиоксидантни качества.

В лапада също се съдържат фибри и протеин. От витамините и минералите преобладават витамин А, C, магнезий и желязо.

Разпространение

Тези и други листни растения можете да намерите в зеленчуковите магазини. Лападът се слави с голяма издръжливост и широко разпространение по нашите земи. Може много често да бъде срещнат в градини или гористи местности. Спанакът също сполучливо може да вирее тук. Отгледайте сами в градината и се радвайте на тези витаминозни бомби. Ако все още се чудите лапад или спанак – препоръчваме и двете!

Информационен източник: wikipedia.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *