петък, юли 26, 2024
Хоби

Използване на релефна паста

Това не е нова практика в изкуството, но е все по-достъпна от любителите творци, в своята АРТ медирация. Ползите от използване на релефна паста в различни арт проекти са много. Материалът придобива триизмерност, драматизъм, става по-разчупен и необикновен.

Елементите, за придаване на изпъкнала структура, са любими сред творящите със смесена техника. 

Малко повече за използване на релефна паста

За да изработите прекрасни релефни фигури, ви е необходима техника, специални пособия и релефна паста, с правилната консистенция и гъвкавост. Да направите релеф, чрез шаблон, не изисква толкова подготовка и е увлекателно занимание. Сама по себе си пастата е на водна основа, може да се намери в различна консистенция, според приложението си и също така в богата гама цветове. Може да намерите такива, които са пригодени за работа с акрилни бои. Гъвкавостта на материалът предполага липса на напуквания при изсъхване.  Няма нужда от печене или някаква термична обработка. Пастата заема конкретна форма и изсъхва въздушно. Винаги можете да помогнете с топла струя, но внимавайте да не предизвикате напукване или деформация (внимавайте и с материала, върху който творите). В пастата може да се съдържат по-едри частици, които променят нейната консистенция и визията в засъхнало състояние. 

Как и с какво се използва

Разнообразието от продукти позволява те да се нанасят дори с ръка, като образуват триизмерни или релефни форми. За релеф се използват шаблони, директно върху избрания материал. Триизмерните форми се правят в специални калъпи. След пълно изсъхване, готовата фигура се изважда от калъпа и е готова за залепяне. Винаги може да се импровизира и да се използват гребенчета и специални валяци за създаване на релеф. Защо не и с пръсти? Веднъж засъхнала, релефната повърхност може да се изглажда с шкурка и да се боядисва.

Върху какво се нанася

Материалите, върху които можете да нанасяте пастата най-често са изброени в описанието на артикула.  Подходяща е за работа върху хартия и картон. Дървените повърхности също са чудесна основа. Шперплат и  други производни, от които често се правят кутии,  биват прекрасно преобразени с релеф. Пробвайте и върху други материали, като керамика и стъкло.

Шаблон?

Във творческите магазини и строителните такива, могат да се намерят специални шаблони за релеф. Използване на релефна паста с шаблони е много разпространен метод. Те са юразнообразни по съдържание на формите и декорите. Вие, от своя страна, сте напълно способни да си направите елементарни шаблони. Изрежете сърце, кръг или друга форма, в малко по-дебел лист. Това е вашият шаблон. Той няма да издържи колкото пластмасов такъв, но може да изпробвате този вариант. За  релеф използвйте и разнообразни предмети от ежедневието – мрежички, парче дантела и др. Перфораторът влиза в действие, за ръчно изработен шаблон. Ако се сещате за пластмасовите шаблони, с които децата очертават фигури, да и такъв ще ви свърши идеална работа. Ето какви ползвахме ние. Формата от сърце си изрязахме сами и за да използваме всички материали, вътрешната част перфорирахме с кръгчета.

Използване на релефна паста - шаблони
Шаблони

Употреба

Нанасяне с различни пособия придава и различен релеф. Начините за създаване на релеф, които сме използвали са с четка за боядисване, с малка метална шпатулка, с гребен и няколко шаблона.

Не сме професионалисти и често боравим с подръчни материали. За разнасяне на пастата върху шаблоните използвахме пластмасова линийка. Пастата за шаблони, с която разполагаме, е бяла и за да вижда добре сме избрали контрастна основа (от картон).

В таблицата можете да видите различните резултати.

Суха четкаМетална шпатулкаГребен
релефна паста - четкарелефна паста - шпатуларелефна паста - гребен
Пластмасов шаблонХартиен ръчно изработен
шаблон
Шаблон с перфоратор
релефна паста - шаблонрелефна паста - хартиен шаблонрелефна паста - перфоратор
Таблица с тестване на релефи

Съвети за използване на релефна паста

  • Уверете се, че пастата ви е на водна основа и при сгъстяване добавете малко вода;
  • Дръжте пастата затворена;
  • Пукнатините могат да бъдат поправени с допълнително намазване със рядка и гладка смес от паста и вода;
  • Добавянето на течен оцветител прави консистенцията по-рядка и съхненето по-бавно;
  • Следвайте инструкциите на опаковката;
  • Дръжте далеч от деца;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *