събота, юли 27, 2024
Идеи за дома

Почистване на пералнята

Няколко са факторите, поради които е необходимо периодично почистване на пералнята. Не трябва да оставате с впечатлението, че щом вдига висока температура на водата, тя се самопочиства. Не визираме и външното забърсване на прах – това си е рутина. Част от месечната поддръжка на една пералня трябва да се превърне и почистване на вътрешността. Ще разгледаме най-често използваните отверстия на една пералня и къде ще ни отведат те.

Почистване на отделението за препарати

Формата е стандартна за повечето модели, както и съдържанието на пластмасово чекмедже. Разгледайте как бихте могли да го извадите напълно. Освен засъхнал прах и препарати, в тази част на пералнята може да се образува и мухъл (както можете да видите на изображенията). Не разчитайте, че перилните препарати ще са способни да изчистят тази част. Можете да разглобите чекмеджето (само ако сте наясно как да го сглобите отново и имате инструкции) и да го измиете. Със специална четка или такава за зъби, изтъркайте старателно повърхностите. 

Почистване на пералнята
Възможни зони на замърсяване
Почистване на пералнята
Почистване от всички страни
Почистване на пералнята
Вече почистен елемент

Ние използвахме сода бикарбонат и оцет. Така свалихме и насъбрал се варовик.  Поляхме с топла вода и изплакнахме обилно. В светлия отвор за чекмеджето също почистете добре. Мухълът си намира място и там. 

Почистване на барабан

Видимата част можете да почистите отново с паста от сода и вода. Не използвайте препарати, освен ако те не са специално предназначение за дейността. Важно е профилактичното почистване на тази част от варовик. За това също можете да се доверите на специализирани препарати. Ако обаче желаете да използвате по-щадящи и натурални продукти, алтернативите са оцет, сода или лимонена киселина. Цялостно почистване на тази част се извършва като поставите малко количество сода, оцет или лимонена киселина в отделението за прах. Пускате най-дългата програма, на най-висока температура (на напълно празна пералня). Някои перални разполагат със специална програма за самопочистване.

Почистване на пералнята
Почистване на барабана

Нашият опит: Разнесохме паста от сода по барабана, а в отделението сипахме бял оцет. Пуснахме програма, която продължи 3 часа, на висока температура. Нямаше остатъчен мирис на оцет.

Почистване на вратичката и уплътненията

Не пренебрегвайте уплътненията. Там остават отпадъци от дрехите, които могат да предизвикат лоша миризма, мухъл и развитието на бактерии. Почистете ги старателно със специализиран препарат или оцет. Забършете и вратичката.

Съвет:

  • След пране, дръжте чекмеджето за препарати и вратичката на пералнята отворени. Така няма да се задържа толкова влага.
  • Основно почистване на пералнята трябва да се извършва поне веднъж месечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *