събота, юли 20, 2024
Коледа и Нова година

Коледна украса в класната стая

Най-накрая е месец декември! Започвате с подготовката за Коледните празници, а тя включва много фактори. Не е достатъчно да украсите само дома. Родителите биха се съгласили с нас, защото  детето има нужда от украса за училище, помощ за Коледен базар и подаръци на приятелчетата. По-големите деца могат да се справят сами и даже инициативно поемат направата на украса в класната стая. Що се отнася за по-малките юнаци, учителите допринасят изключително много, за изграждане и запазване на Коледния дух. На техните плещи лежат творчески и образователни занимания, украса и дори подаръчета. А това, от своя страна, служи като мотивация на малчоганите.

Обръщаме се с благодарност към всички учители и ще се радваме да им помогнем с идеите за Коледната украса, този сезон.

Избор на тема, за украса в класната стая

Да, знаем, че основната тема е “Коледа”, но тя може да е различна за всеки. Започваме от вариантите с цветове, през видовете орнаменти, чак  до идеята на цялата декорация. Заедно с учениците си, изберете по-конкретна тема. Например:

  • Коледна гора
  • Джинджифилова къщичка
  • Северния полюс и елфите
  • Бяла Коледа
  • Български традиции по Коледа

Коледна украса на дъската

Това е най-важният символ на училищната стая. “Излез на дъската” ни плашеше, като ученици, но защо да не я превърнете в Коледен шедьовър. Нашите лесни идеи могат да включват и учениците.

1 Заснежена дъска

От бял картон очертайте и изрежете преспи, които да разположите по горната част на дъската, както е показано на следващото изображение. Опитайте плавно да свържите парчетата в достатъчно дълго такова (според размера на дъската). С тиксо закрепете частите една за друга.  За дъската може да използвате отново прозрачно тиксо, корда, кламери (с които да си направите кукички). Върху големият елемент залепете шарени, Коледни орнаменти, отново от хартия. Дайте на вашите ученици да развихрят въображението си и не пропускайте броката.

Заснежена дъска
Заснежена дъска

2 Камина и чорапчета

Дъската ви се превръща в празнична камина! Върху картон нарисувайте разнообразни тухли. Друг вариант е да изрежете необходимия брой правоъгълни части, които вече са боядисани, и да ги залепите върху дълга картонена лента. Направете два реда с тухлички, за да се вижда ясно тяхното разминаване. Закрепете за дъската (аналогично на точка 1). Завършения елемент декорирайте с хартиени орнаменти. Подгответе хартиено чорапче за декорация на всяко дете и закачете готовите резултати. Каква чудесна камина!

Камина и чорапчета
Камина и чорапчета

3 Нежни акценти

Изберете си Коледни елементи, които да принтирате и залепите по краищата на дъската, така че да не пречат прекалено на работния процес. В същото време, да допринасят за коледния дух. Весело и нежно, нали?

Нежни акценти
Нежни акценти

Коледна украса на вратата

Тук ще ви споделим наши любими идеи от интернет пространството. Те са толкова закачливи, че учениците ще влизат в часовете, с по-големи усмивка и желание. Превърнете вратата в голям подарък, залепете Коледни орнаменти.  Съобразете се с избраната тема и развихрете въображението си.

Подаръчета

Понякога малкият жест е най-ценен. Научете децата да ценят и най-скромните подаръци. Стимулирайте ги да залагат на ръчна изработка и да вложат желание и сърце. Организирайте си “Таен дядо Коледа”, с:

  • Ръчно рисувани картички
  • Хартиени орнаменти
  • Друго ръчно творчество

Детето вижда авторитет, подкрепа и сигурност в лицето на учителя.  Искаме да изкажем благодарността си на практикуващите тази благородна професия. Продължавайте да вдъхновявате младите! Ние ще продължаваме да ви помагаме с идеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *