петък, юли 26, 2024
АктуалноИдеи за дома

Любопитно за стикерите с енергиен клас

С непрекъснатото покачване цените на тока, пред нас стои наболелият въпрос как да използваме по-малко електричество. Вариантите са да се насочим към алтернативни източници на енергия и да обръщаме по-голямо внимание на енергоспестяемостта на нашите уреди. Всички сме запознати със стикерите, посочващи енергиен клас на домакинските уреди. В тази публикация ще разгледаме по-обстойно тяхното развитие, необходимост и употреба.

Какво представлява понятието “Енергиен клас”?

Резултатите се получават при тестова постановка на уредите. Отчита се колко енергия използват при стандартна употреба. Допълнителна оценка на функциите се прави, в зависимост от естеството на уреда. След тестване, всеки един се оценява по дефинирана скала. Това може да звучи много сериозно, но при нас идва добре визуализирана информация, под формата на стикер. Данните са обозначени достатъчно интуитивно и всеки може да прецени само с един поглед енергоефективността на конкретния уред.

Законодателството за етикетиране с енергиен клас обхваща над 30 продукта. Интересен за нас беше фактът, че освен богатата база от електроуреди, в това число влизат и автомобилните гуми.

Европейски продуктов регистър за енергийно етикетиране

Това е базата данни, в която влизат всички артикули, подлежащи на оценяване с енергиен клас. В нея могат да се види детайлна информация за всички уреди от всички марки, налични в ЕС. Базата данни е свободна за посещения и сравнение на наличните артикули.

Защо е важно да виждаме енергийния клас?

Това дава по-добра яснота за цена – енергийна ефективност на продукта.

Потребителите ще могат да си направят сметка. Ако закупят по-скъп артикул, с по-висок енергиен клас, това ще се отрази положително на сметките им за ток, въпреки по-високия начален разход. Не на последно място, производителите се насърчават да изработват уреди, които имат по-ниска консумация.

От стар към нов стандарт

До март 2021 г. Стикерите с енергиен клас  бяха от А+++ до D ( от най-голяма енергийна ефективност към най-малка). С развитието на технологиите и все по-голямото разнообразие на модели, скалата остаря морално и не даваше достатъчно ясна информация. Повечето уреди се нареждаха на челните места, а по-ниските класове започнаха да са неизползваеми. Това наложи обновяване на скалата от A до G и пренареждане на всички оценени електрически уреди. Тази промяна се налага при няколко от всички категории с продукти – телевизори, ел.крушки, перални, хладилници, съдомиялни. Освен новата скала се срещат и изменения в цялостния стикер.

 Ето какво съдържа той:

В най-горната си част, стикерът има QR код, който препраща към Европейският продуктов регистър (EPREL), с повече информация за артикула. Информацията е много обширна и покрива въпроси, свързани с габарити, вместимост и налични функции на продуктите.

Следва преобразуваната скала и конкретния клас, към който попада уредът. Следващата информация е различна за различните видове продукти. Това е напълно логично, защото пералня и хладилник имат различни параметри и функции, че да бъдат съпоставени.

Таблица на продуктите, с обновена скала

УредПараметър, по който се изчислява консумацията
Телевизорконсумация на енергия за 1000 часа
Хладилникгодишна консумация на енергия
Пералняконсумирана енергия за 100 цикъла, с ЕКО програма
Съдомиялнаконсумирана енергия за 100 цикъла, с ЕКО програма
Източници на светлинаконсумация във включен режим за 1000 часа
Параметъри за изчисляване на енергийна ефективност

Пералните със сушилни имат две скали, за пълен цикъл и отделно периода на пране.

В долната част на стикера има още допълнителна, специфична информация за продуктите – вместимост, разход на вода и др. Всеки параметър отново зависи от спецификата и приложението на уреда. Освен текстово, информацията е представена и с пиктограми.

Заключение

Важно е производителите да се стремят да предлагат по икономични уреди, в по-достъпен ценови диапазон. Също така е важно ние, като потребители, да сме по отговорни в избора и експлоатацията на електрическите уреди. Яснотата и прозрачността, която предлагат стикерите с енергиен клас целят да стимулират и в двете насоки –  усъвършенствани артикули и отговорни потребители.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *