събота, юли 27, 2024
АктуалноИдеи за дома

Идеи за декорация с листа

Есента е на прага ни. Тя носи със себе си пъстри листа и весели тикви. Меланхолично поглеждаме през прозореца и… Отново дъжд.  Това време е идеално за творчески занимания, а природата ви е подарила идеалния материал – листата. Време е за декорация с листа!

Не си мислете, че това е занимание само за най-малките. Има много елегантни начини, по които можете да използвате пъстрите листа.  

Декорация за двора, за масата, за стената и дори над камината – листата са вдъхновение. В магазините за декорация можете да си набавите изкуствени листа, които със сигурност ще траят години. Ние съветваме да се разходете навън, да посетите парка и да откриете красивите цветове там.

Кои листа да изберем

Преди да преминем към декориране е необходимо да изберем подходящите листа. Потърсете такива, запазили целостта си – листа, които нямат наранявания, петна и трайно замърсяване. Правите листа, по-лесно биха се използвали за декорация. Начупените и навитите може да са красиви,но запечатването им за по-дълг живот ще е предизвикателство. Ако си харесате лист от дървото, който все още не е паднал можете да го откъснете, но все пак трябва да го изчакате да изсъхне добре. Най-податливите листа за декорация са тези, които точно са паднали от дървото.

Да запазим есенните листа по-дълго

След събирането на листата е добре да запазим тяхната красота. Ако просто ги оставим, те биха красили за известно време, но вероятно ще променят цвета си и ще започнат да се ронят. Запечатването на тяхната красота може да се случи по няколко начина:

Намажете ги с безцветно лепило, например C200. След като изсъхнат, листата ще получат лъскаво покритие, здравина и издръжливост. Можете да ги включите в проектите си, без да се безпокоите от тяхното разрушаване.

Напръскайте ги с безцветен спрей. Това е друг вариант, който може да запечата красотата на пъстрите листа. Слоят, който нанасяте ще е по-тънък и възможността да се счупят остава. Ако работите внимателно и деликатно, не би трябвало да представлява проблем за декорацията. Спреят се нанася по-лесно от лепило и също остава лъскав елемент (ако не сте подбрали матов спрей).

Ако листата все още не са изсъхнали и се опитате да ги запечатате, е възможно да станат на петна и да променят цвета си по нежелан за вас начин.

Листа можете да запазвате между хартия. Няколко дни изчаквате влагата от тях да изчезне напълно и  можете да ги използвате във временни проекти. 

Друг начин за съхранение цвета на листата за декорация с листа, е като ги потопите във восък.

декорация с листа
Идеи за декорация с листа

Клон с листа

Липса на въображение и старание би било да вземете просто един клон с листа по него. Той би бил красив в началото, особено ако сте се погрижили за аранжировката покрай него. За жалост, листата ще окапят и това ще остане един тъжен, самотен клон. Листата, от своя страна, ще бъдат сухи и деформирани. За да извлечете най-доброто от подобна декорация, намерете най-красивия клон. Премахнете всички листа, върнете се към стъпката със запечатване на листата и ги залепете отново. Точно така, както на вас ви допада. Добавете листа от други дървета и с други цветове. 

Все пак, ако сте намерили идеален клон, със страхотно позиционирани листа, можете да напръскате със спрей цялата декорация. Животът на този декор ще се запази за по-дълго.

Гирлянд от листа

Красотата и пъстротата на есенните листа може да се оцени, когато те са едно до друго в  гирлянд. Добавете нежни светлини и  украсата ще радва и вечер. Най-лесната идея е да залепите листа (които вече са запечатани с лепило или спрей) върху канап или някаква друга връзка.  За светещият вариант използвайте лампички, които няма да използвате през коледните празници. За по-голяма функционалност направете гирлянда от листа и канап. След това готовата декорация с листа увийте около гирлянд с лампички. Така ще запазите светещите елементи за различни поводи.

Платно с листа

Можете да запазите есенната красота в рамка. Разположете листата върху стъклото на рамка.  Вложете артистизъм при декорирането на листата. Затиснете с гърба на рамката и окачете. Тези листа не е необходимо да запечатвате със спрей, освен ако не искате блясък. Те остават натиснати като изрисувано платно. Хербарият от листа ще придаде есенно натсроение в стаята.

Комбинацията от свещи, тикви и листа е някак есенна и меланхолична. Съветваме ви да НЕ поставяте сухи листа до свещи, които ще палите. Може да е красиво, но рискът от запалване на цялата суха декорация е голям, което може да доведе до по-големи щети и проблеми.

Изгответе собствена декорация с листа, според вашите вкусове.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *