събота, юли 20, 2024
Идеи за домаАктуално

Есенно почистване на дома

Да! Наближава пъстрата есен, с падащите листа, тиквите и пиенето на чай, през дъждовен ден. Денят става по-къс и сега е времето да се захванем с малко есенно почистване, преди настъпването на студовете. Не сте сигурни от къде да започнете?

Ще разделим тази тема на две, защото е доста обширна. Ето нашите съвети за есенно почистване на дома.

Следвайки 5 съвета за почистване на дома знаем, че трябва да започнем почистването отгоре-надолу.  Старт!

Прозорци и завеси

Сега е моментът да изперете завесите, да почистите щорите и да избършете прозорците.  Със сигурност зимата ще е доста по-неприятно почистването на прозорци. Ще е и по-опасно. Пълно почистване на щори и завеси ще  допринесе за едно свежо постещане на зимния сезон. Да не забравяме и подпрозоречните первази, които ще  бъдат аранжирани с разнообразни есенни декорации. Но те трябва да са обект на по-често и удобно почистване. В кръга на шегата, ако не ви се чисти перваза, винаги може да си вземете котка. Тя ще свърши работата с пухената си опашка, докато драматично гледа през прозореца.

Подготвяне на завивки

Много от нас, след приключване на студовете, изпираме големите завивки и ги прибираме във вакуумни торби. Тази практика запазва свежестта на завивките, освен това печели и място за съхранение. Ако и вие правите така, значи тази точка от почистването е почти изпълнена. Изкарвате юргани и одеяла на освежаваща, слънчева баня и ги прибирате в гардероба. Съветваме ви да практикувате точно този подход, защото в противен случай ще ви се наложи, късна есен, да перете много и големи завивки. Ако нямате сушилня със сигурност ще ви е трудно, предвид липсата на топли дни и количествата пране.

Основно почистване на килими

Привържениците на този аксесоар знаят, че поддръжката му е трудна. С идването на зимата необходимостта от килими нараства. А почистването им зависи от големината и материала на килима. Пухкавите килими са много симпатични и топли, но в тях се наслоява много прах и мръсотия. Прашните килими могат да предизвикат и алергии. Уверете се, че всички килими са добре почистени.

Изваждане на зимните дрехи

Ефирните рокли и тънките блузи трябва да направят място за пуловери и клинове. Ако сте от хората, които изваждат купчини с дрехи и носят само 10% от тях, есента е времето, в което бихте могли да преразгледате облеклото си и да изберете кое да съхраните за следващия сезон. Отделно якетата и горнищата ще имат нужда от пране и освежаване (ако не са били съхранявани във вакуумни торби).

Уверете се, че летните ви дрехи са изпрани и напълно сухи, преди да ги приберете за зимния сезон. 

Есенно почистване на хладилник и фризер

Хладилникът е добре да се почиства регулярно, но често фризерът бива неглижиран. В големите жеги не е препоръчително да правите инспекция на фризера, но през есента и по-хладните дни, това може да се случи. Прегледайте какво се крие в хладилника и фризера и организирайте пространството за нови есенни култури. Това е времето, в което можете да обновите ресурсите със замразени зеленчуци за зимния сезон. Много по-лесно ще контролирате наличното във фризера, когато използвате етикети и надписи.

Организиране на мазе/килер

Да направим място за зимнината. Мазетата и килерите най-често се използват за събиране на разнообразни вещи. За да не изгубите контрола над това, какво се крие във тези помещения, препоръчваме да направите леко есенно почистване. Разгледайте за влажни петна и мухъл, които можете да третирате. Изчистете паяжините, забършете рафтовете.

В общи линии, това е! Домът ви е готов да посрещне зимните дни.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *