петък, юли 26, 2024
АктуалноИдеи за дома

Цъфтящи кактуси у дома

Ако си мислите, че отглеждането на пустинни растения в домашни условия е проблем, не сте се сблъсквали с кактуси. Тези бодливи приятели приемат много благоприятно сухия въздух и стайните температури. Необходима им е няколко часа на ден светлина, подходяща почва и правилно поливане и те могат да цъфтят повече и от петуниите на двора.

Дори и без цвят, кактусите са много интересни, с различни форми, текстури и бодли. От малки и нежни бодлички, до големи шипове. Малко грижа, а вълнуващи резултати, ето 3 кактуса, които ще ви радват с цветовете си у дома.

Коледниче

Много нехарактерно название за пустинно растение. То е един много симпатичен вид кактуси, със съвсем рядка бодлива текстура. Цветовете му са разнообразни – червени, оранжеви, бели и розови. Произходът му е от дъждовните гори, а по-ниските температури стимулирам цъфтежа (около Коледа). Ограничете коледничето в по-малка саксия, за да стимулирате не само растежа, но и цъфтежа му. Поддържайте влажна почвата му, като тя трябва да съдържа и пясъчен слой. Това е добър дренаж за повечето пустинни растения, отглеждани в домашни условия. Коледничето не обича директно излагане на слънчева светлина, съобразете се с това и непретенциозното растение ще краси коледната обстановка с пищни цветове.

Апорокактус

Директен превод на латинското название на следващият екземпляр гласи “с форма на камшик”. Този кактус наподобява и опашка на плъх, поради тази причина е наричан и така. Апорокатусът е визуално впечатляващ пустинен вид. Той има дълги стъбла, които увисват впечатляващо от саксията.Той цъфти през пролетта и началото на лятото, а цветовете му са между розово и червено. Има много красиви и едри, фуниеподобни цветове. За жалост цветовете са неиздържливи и могат да ни радват само няколко дни.  Красотата му и без цветове може да се разкрие във висящи окачени саксии, от които той ще спуска бодливи камшичета.

кактуси
Апорокактус

Мамилария

Мамиларията е друг прекрасен представител на семейство кактусови. Той няма да остане незабелязан, дори и да няма цвят, защото освен с бодли, месестото му стъбло е облечено в бели, пухкави косъмчета. Някои индивиди имат толкова плътен слой косъмчета, че той закрива бодлите и стои като забавна прическа.  Цъфтежът е интересно организиран във формата на пръстен около стъблото. В цъфнало състояние изглежда, че кактусът има венец от нежни червени и жълти цветове. Възможно е да се образуват и червени плодове, които допълнително придават екзотичност на това растение. Плодовете са много издръжливи, а цветове могат да се образуват през цялата година, стига  условията да са благоприятни.

Съвети за отглеждане на кактуси у дома

Не се отчайвайте, ако кактусът ви не цъфти. Проучете вида и условията, от които се нуждае. Основните фактори за цъфтеж са възрастта и грижите на растението. Понякога са нужни много години един кактус да узрее и цъфне.

Засаждайте пустинните растения в пясъчна смес и не ги преполивайте. Зимата кактусите могат да се поливат и веднъж месечно.

Отглеждайте ги на светли места, където има няколко часа директна слънчева светлина. Ако не разполагате с такова място, може да се сдобиете с изкуствена светлина за своите бодливи любимци.

Наблюдавайте растението си. То ще ви сигнализира с външни белези, ако не е доволно от условията.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *