събота, юли 20, 2024
АктуалноИдеи за дома

Микроби у дома! Къде са и как да се предпазим?

В последните години ни се наложи да се активизираме в борбата срещу микробите около нас. Ние, в ежедневието си сме обградени от множество полезни и вредни бактерии. Пазарът, от своя страна, е пренаситен с различни антибактериални и антивирусни препарати. Въоръжени с всякакви почистващи продукти, ние от деца сме възпитавани да се грижим за личната си хигиена и да поддържаме домовете си чисти.

Микроорганизмите винаги присъстват в нашата среда и в телата ни. Някои от тях имат благоприятно и полезно действие за нас, но ние ще разгледаме тези с отрицателно влияние и къде се крият у дома.

Ако ви попитаме къде има най-много микроби, може би интуитивно, отговорът ви би бил: “в тоалетната”. И това не е напълно грешно твърдение, обаче на други места микроорганизмите се разбиват също толкова сполучливо.

Кухня

Кухнята може да се нарече най-замърсеното място в къщата. Дори бактериалното замърсяване е много по-често срещано в кухненското пространство. Това е напълно нормално, защото тази стая е много посещавана, съдържа голямо количество повърхности и  благоприятно количество влага. Чували сте, че трябва да сменяте кухненската гъба често. Това е точно така, поради бързото й замърсяване. Благоприятна среда за развитие на всякакви бактерии са кърпите, четките и дори сифона на мивката. Много подценявани са и домакинските уреди, които стоят мирно на плота. Вие може да ги използвате веднъж на седмица, но почистването им трябва да е по-често. Дръжките на кухненските шкафове, хладилник и дори кафемашина, се нуждаят от ежедневно почистване. Необходимо е това помещение да се поддържа, защото храната е в непосредствен контакт с повечето повърхности. Често трябва да се почистват и шкафове, в които се съхваняват неизмити хранителни продукти. В противен случай ни грози възможност от поглъщане на неприятелски бактерии.

Баня

В това помещение обикновено премахваме вредните микроорганизми от тялото си. Банята не може да се измие само от това, че сме си взели душ. Точно обратното: поради наличието на влажна среда, тя е идеалното място за развитие на бактерии.

И тук, както в кухнята, внимание трябва да се обърне на всички сифони. В местата където се задържа вода, освен плесен, могат да се развият и други вредни микроорганизми. Трябва коректно третиране на ваната, душа и крановете. Не подценявайте разстоянието около тоалетната чиния. Микроби има не само в нея, но и около, под и на нея. Кърпите за баня, както и всички аксесоари ( четка за зъби, самобръсначка, гъба ) могат да приютят бактерии и най-вероятно вече са го направили. 

Тук ще споменем и мокрото помещение. Пералнята служи за изпиране на дрехи, но и тя може да се превърне в среда за вредни микроорганизми. Особено, ако е пълна с влажно застояло пране. Прането с по-студена вода е по-екологично и щадящо природата, но шансът вирусите да бъдат унищожени е по-голям на по-висока температура.

Спалня

Милото и удобно легло е рай за бактериите. В комплект с лятното изпотяване, то може да се превърне в огнище на зарази.  Не е достатъчна само смяната на калъфки и чаршафи, защото микроорганизми могат да се развият и по повърхността на матрака. 

В тоалетката и женските пособия за грим, също не е безопасно и те изискват честа поддръжка на хигиената. Микроби, попаднали върху апликатори за лице, могат да причинят  алергии и кожни проблеми. Също така и по-сериозни вируси да попаднат в организма.

Офис

Ако работите от вкъщи и разполагате с бюро, лаптоп, компютър, то това ще са едни от най-използваните предмети. Всички аксесоари в офиса изискват често почистване, от химикалката, до кутията на компютъра. Почистването ще е благоприятно за микроорганизмите около вас, но и за машините, чиито вентилатори ще работят по-добре без прах.

Съвети за по-добра хигиена на дома

  • Измийте ръцете си добре, ако сте докосвали предмети извън дома.
  • Сменяйте често почистващите аксесоари често – гъби, четки, хавлии. Не е задължително да ги изхвърляте постоянно, а почистване с антибактериален препарат би свършило работа.
  • Почиствайте често всички повърхности на различните помещения с  антибактериални кърпи или препарати.
  • Дезинфекцирайте всички дръжки на врати, на чекмеджета, на уреди.
  • Почиствайте добре сифоните.
  • Не влизайте с обувки у дома.
  • В килимите се задържат много микроби и прах, не ги подценявайте. В един килим може да се настани мръсотия, повече от тази навън.
  • Разгледайте 5 съвета за почистване на дома.

С домашен любимец

Ако разполагате с домашен любимец, то чистенето трябва да се извършва още по-често. Самите те трябва да бъдат почиствани, за да не внасят микроби. Отделно трябва да се поддържат техните места за спане, играчки и купички.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *