събота, юли 27, 2024
Идеи за двора

4 инструменти, необходими при работа с дърво

Дървеният материал и неговите производни са голям извор на идеи. С него могат да се изработят разнообразни конструкции, декорации и други. От дървен навес до цветарник, когато си купувате суров материал, то той трябва да бъде правилно обработен. Обработването се изразява в рязане, шлайфане, пробиване, лакиране и всичко това може да се извърши на ръка. Удобството от инструментите и машините обаче е незаменимо и увеличава бързодействието. На пазара има много разнообрази видове и марки, но как да разпознаете най-необходимите?

Ето кои са 4 полезни инструмента за работа с дървен материал.

Циркулярен трион

Циркулярен трион е един от най-универсалните инструменти, които можете да притежавате, ако сте любители или специалисти. Трионът ще ви помогне в прав срез на различни дървесни материали. Ако имате нужда от последователно рязане на греди, настолният трион е незаменим помощник. Хубаво е да разполагате с един такъв, при честа работа с дървесина. Добре е да разполагате и с набор от различни дискове, защото от  броя и вида на зъбите им зависи и вида на среза. Трион с много зъби ще направи по-гладки срезове, но има опасност да изгори материала. Докато диск, който е с широки зъби би минал през дървото без изгаряне, но с по-груб срез. 

Прободен трион

 Познат още като “зеге”, той ще ви позволи да направите по-финни срезове, криви и шарки във вашите материали. В зависимост от ножчетата той може да реже  разнообразни материали. Също така според дебелината на ножа и зъбите му, се регулира грапавината и прецизността. Прободният трион позволява рязането на по-дебели греди, но се налага повече мощност на машината и подходящ, дълъг нож.

Това е един от най-полезните и универсални инструменти.

Шлайф

Често суровите дървени материали са грубо изрязани, без гладка текстура. За да ги приведем в прилежен вид, на помощ идва шлайфът. Този инструмент може да се намери в различни форми, според операцията, която ще се извършва с него и по-конкретно областта на изглаждане. Различните грапавости на шкурки се отнасят за различните повърхности и материали. Със шлайф можете да превърнете всяко парче дърво в завършен ресурс, за лакиране.

Оберфреза

За да работите с дървени греди и плоскости, то ще ви се наложи и  да пробивате дупки в тях, по един или друг повод. Сдобийте се с набор от различни размери свредла за оберфреза. С помощта на тази машина ще можете да дълбаете различни канали  в дървената повърхност.  Оберфрезата е инструментът, който помага за финалният вид на плоскостите, като заобля краищата. За прецизни резултати, изисква силен и стабилен захват, като металната основа позволява плавно плъзгане по дървото.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *