събота, юли 20, 2024
Обзавеждане

Видове дивани и кой да изберете

Различни проучвания показват колко много време прекарваме на дивана. Диванът е необходимост, но и мебел, която сплотява семейството. Той се обвързва с много преживявания в любимата всекидневна. Диванът не е само декоративен акцент, той трябва да е и място за релакс. Трябва да да е комфортен за бърза почивка, или кино вечер.

Какъв вид е вашият диван?

На този въпрос предимно следва отговор с цвят. Нещата не се свеждат само до цвета. 

Разгледайте всеки един елемент от вашия диван – повечето интериорни стилове могат лесно да се разпознаят в мебелите и техните форми. Но не всеки е с необходимите познания да определи от коя епоха е конкретния дизайн на дивана, дали е модерен и пр. Диваните по-лесно могат да се класифицират според размера им, според това дали са разтегателни и още редица фактори. Дори самите начини на разтягане на диван си имат своите особености. 

Класификация на дивани по външни характеристики.

Няма нужда да ви обясняваме, че диваните се различават по размер и места за сядане, това е очевидно. 

Външните характеристики на диваните се изразяват във форма, облегалка, седалка, налакътници и крачета.

Облегалките могат да бъдат прави, ниски, овални, вдлъбнати или добре познатите антични, наподобяващи гърбици на камила. Някои дивани разполагат с изключително меки и удобни облегалки, докато при други модели, има допълнителни възглавници за облягане. Възглавниците са част от цялостния дизайн и комфорт на тази мебел. Ще срещнете привърженици и на двата варианта.

Формата на подлакътниците говори много за изходния стил на дивана. Дали е правоъгълна, заоблена или липсва изцяло, тя променя визията на тази мебел.

Крачетата и наличието на такива също са определящи за стила на дивана. 

Видове дивани и кой да изберете
Ретро диван

Според начина на разтягане

Диванът може и да не се разтяга, но това би намалило неговата практичност. Видовете механизми за разтягане, от своя страна, са разнообразни. “Клик-клак” е много комерсиален механизъм за разтягане на диван. Холната мебел се свива като сандвич, предвъщайки се в удобно легло. Друг вариант е чрез разгъване на спалната повърхност. За по-масивните дивани има и опция с издърпване на долната част, превръщайки тази мебел в кралско легло.

Когато търсите диван се съобразете с вашето пространство и нужди. Ако нямате екстра стая за гости, то холът може да се превърне в удобна гостна. Удобството при някои видове дивани е, че имат и възможност за съхранение на неща в тях – имат функцията на скрин. 

Други класификации

Диваните могат да са ъглови и канапета.

Диваните могат да са модулни или цели. Изборът е ваш, според пространството, с което разполагате. 

Колкото се повишава цената и класът на холните мебели, толкова растат и удобствата. Облегалки за врат, допълнителни функции, дори вграден скрит бар – производителите на дивани определено не си почиват и имат разнообразни идеи. Хубавото е, че не сте длъжни да се съобразявате с чуждите идеи, а сами да конструирате дивана на мечтите си. Разгледайте всички споменати фактори и преценете кое ще подхожда на вас, семейството и интериора ви. А дали диванът е стилово издържан, това не е от толкова голямо значение.

Видове дивани и кой да изберете
Модерен диван

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *