петък, май 3, 2024
Идеи за двора

Осветление в двора! Ето къде ни е нужно то

Градината е приказна през деня! Цветята цъфтят, птички прелитат и идилията е пълна. Как тази красота да се поддържа и през нощта?  Необходима ви е правилната светлина на правилните места. Осветлението в двора е много често пренебрегвано и поради тази причина се превръща в проблем, когато е най-нужно.

Ситуациите, в които може да потрябва осветления на двора са разнообразни и зависят от големината на самия двор и мероприятията, които могат да се извършват по тъмно в него.

Основно осветление

Това са осветителните тела, които ще са главните източници на светлина в районите на двора. Не е нужно да осветявате целия двор, разбира се. Ако разполагате с лятна кухня или открит навес, то задължително трябва да разполагате с адекватна светлина на цялото помещение. В някои зони на градината може да включите и фотоклетки, за да не търсите ключове в тъмното. Преценете мощността на осветителните тела, според  периметъра, който те трябва да покрият. LED лентите могат да се превърнат в чудесно основно осветление за навеси. Те могат да се монтират скрито, така че да не светят агресивно.

Декоративно осветление

Ще започнем първо с най-нефункционалното осветление, но в същото време най-ефектното. За декоративни светлини най-използвани са соларните лампи и фенери, които имат специална дръжка за забиване в почва. С тях деликатно се акцентира върху декоративни части на градината. Могат да помогнат за очертаване на райграса, но в никакъв случай не биха били достатъчни за осветяване през цялата вечер. Друг вид нежно и романтично осветление са гирляндите. Тяхната осветителна сила е ниска, но ако са  комбинирани с друг източник на светлина, допринасят за уютна обстановка. Тяхната функция е напълно декоративна. Повече разновидности на осветителни соларни тела, можете да видите в статията Интересни соларни джаджи в градината.

декоративно осветление
Декоративно осветление

Осветление по стъпала

Това е една много практична и полезна идея. Ако се организира и с фотоклетка, даже би ни отнесла в двор на магьосник. Стъпваш пред стълбите и светлините оживяват. Няма две мнение, че стъпалата могат да са опасни вечер и при ниска видимост. Ако бъдат изградени със собствено осветление, това ще улесни стръпването по тях през нощта и ще ги превърне в атракция. Без значение дали ще се ползват вградени осветителни тела или LED ленти, резултатът ще е поразителен. Да оставим красотата настрана, важно е да бъдем внимателни и максимално да обезопасим двора си. 

Към подземна част от двора

Много от къщите разполагат с мазета, които се достъпват от двора. В приземни и подземни части осветление трябва постоянно, защото там светлина трудно влиза и през деня. Пътят до тях също е добре да бъде осветен както подобава, особено ако достъпването им става през различни “препятствия” – ниска входна врата, например.

Осигурете си комфортно осветление на двора и градината. Това ще улесни дейностите ви на двора, дори и вечер.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *