петък, юли 26, 2024
Идеи за дома

Изберете аксесоари за прозорците си

Обзавеждате дома си и стигате до прозорците. Чудите се пред какви варианти сте изправени. В тази статия ще се опитаме да ви дадем отговор. Завеси или щори? Какви по-точно щори? Възможностите са големи и зависят от предпочитанията и финансите.

Разположението на стаята, желаната засенченост и дизайн са водещи при избора на аксесоари за прозорците. Разбира се, самата форма на прозорците също е от значение. 

Завеси за прозорците

Завесите носят по-уютно настроение, докато щорите (зависи и от моделът им) са по-студени и делови. 

Ако се спрете на завеси, трябва да прецените броя на слоевете, цветовете, дължината, материите. Ако желаете през деня да влиза светлина, но и да имате уединение, заложете на един слой полупрозрачни светли материи. Над тях завършете интериора с плътни пердета. Цветовите комбинации могат да подчертават акцентиращия цвят за помещението, или нежно да хармонират със стената. 

Вътрешни щори за прозорци

Ако желанието ви е да имате щори, то е добре да се запознаете с вариантите, защото се предлагат разнообразни, спрямо форма и материал, щори. 

Венециански

По-често ги наричаме алуминиеви и може да ги срещнем почти във всяко домакинство. Това са хоризонтални, вътрешни щори, на достъпни цени и с богата цветова гама. Могат да се изработят специфично за размери прозорци. В най-горната си част имат механизъм, който контролира щорите, като свободата на действие е в две посоки- сваляне и вдигане на щорите и и променяне ъгълът на ребрата, за пропускане на различно количество светлина. Така те предлагат несравним контрол върху светлината, навлизаща в стаята. Въпреки функциите си, венецианските щори не блокират напълно светлината и не могат да затъмнят изцяло помещението. 

Изберете аксесоари за прозорците си
Венециански
Ролетни щори

Тези щори са предимно от плат и се навиват във формата на ролка. 

Могат да бъдат от един материал, но в категорията влизат и прочутите щори „ден и нощ“, които са изреждащи се части плътна и прозрачна материя. 

Ролетните щори са универсални и могат да подхождат за всяко помещение. Те могат да се предлагат в разнообразни тъкани, цветове и светлинна филтрация. Въпреки, че са по-ефектни, на външен вид, от венецианските, вторите ги водят по контрол на светлината и затъмняване. Цената на ролетните щори е по-висока, а от гледна точка на издръжливост – все пак става дума за плат. С развиване и завиване, материалът изтънява. 

Римски щори

Ако търсите модерен и луксозен вариант за сянка, то тези щори са за вас. Те се изработват от плътен плат и се изправят с дървени летви. В този случай щорите не се навиват на руло и поради тази причина могат да бъдат изработени от по-голяма гама материали. Римските щори се вдигат, симетрично, към горната част на прозореца и могат да се превърнат във функционален, но и красив аксесоар. Те могат да бъдат изработени от изолационен материал и да подпомогнат за енергийната ефективност на дома. Щорите от текстилни материи, обаче, не са подходящи за влажни помещения. 

Вертикални щори

Много разпространен вариант, като по функционалност те наподобяват венецианските щори. Особеното е, че не са хоризонтални, а вертикални. Механизмите отново са разположени в най-горната част на щората, а контролът се случва от два удължителя (въжета). Работата на действие е в две посоки- отваряне и затваряне, но вертикално и смяна ъгъла на лентите. А лентите могат да са от различни платове и материи. По-тънките материи предполагат по-добро препокриване на лентите, съответно и по-високи нива на светлинна филтрация. Цветовете са разнообразни, като могат успешно да се правят цветови комбинации, дори и да се изобразят илюстрации. Вертикалните щори са идеални за големи прозорци.

Изберете аксесоари за прозорците си
Вертикални
Щори перде

Ако ни попитате за най-доброто от двата свята, ще ви насочим към щорите -перде. Функционалност на вертикални щори, нежност и уют на завеса. Те падат небрежно върху прозорците и в същото време със симетрични вълни. Една лента от плат съдържа затъмняваща и полупрозрачна зона, които при завъртане на механизма се изреждат. Контролът на затъмненост е висок, а откачането и закачането на лентите – сравнително лесно. Съответно и поддръжката е лесна, защото почистването им може да бъде в пералня. Недостатък е цената, която за квадратен метър е висока, спрямо ред перде, или вертикална щора.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *