събота, юли 27, 2024
Идеи за дома

Игри и занимания за деца у дома

Летните месеци, когато децата са във ваканция, е трудно да се задържи вниманието им върху полезни активности. Да предположим, че времето е много горещо и излизането на двора или на разходка не е вариант. Тогава деца, пълни с енергия, започват да нервничат от отегчение. Това няма да се случи, ако имате скрит коз в ръкава, а именно – занимателни и забавни игри.

Игрите зависят от интересите и възрастовата група на детето/децата. Сигурни сме, че с подбраните забавления, малките ви съкровища няма да помислят за телевизор или компютър.

Заниманията се делят на такива, които развиват мисълта и въображението и на игри, стимулиращи физическата дейност. 

Игри за мисъл и въображение

1.Рисуване за време

Правилата са прости, а необходимите материали са таймер, бял лист, химикал/молив и преграда. За преграда може да се ползва голяма книга или картонена кутия. Можете да използвате таймерът на часовник, телефон или друго устройство. Предварително решавате колко време ще си отделите за рисунка. Препоръчваме да е не повече от минута, а обектите на рисуване трябва да са самостоятелни предмети от бита и ежедневието. 

Пример: Първо единият играч избира предмета “къща”, статира се таймера и за 1 минута всички трябва да нарисуват къща, по тяхна интерпретация и по спомен. Това е чудесна развиваща игра за малки деца, но и големите биха се включил с удоволствие. Играта учи на осъзнаване на времевите интервали, на съобразителност и на това какви са ключовите черти на обектите, за да приличат на себе си. Ако искате да добавите състезателен характер, намалете времето за рисуване. След края на всеки рунд, споделете  скиците си и ще забележите колко уникални и интересни са интерпретациите на всеки един участник. Тази игра със сигурност разширява мирогледа на младите.

2. Домашен пъзел

Децата обичат да редят пъзел. Ще ви издадем тайна – можете да си направите пъзел от всеки лист. Разрежете на различни форми страница от стара брошура, корица на стара тетрадка или нещо  предварително нарисувано. Броят на парчетата увеличава трудността и заетостта на мъниците. За тях би било забавно също да се включват в процеса и да изрязват парчета с вас. Пъзелите са доказан метод за развиване на логическата мисъл и са чудесно занимание при всякакви възрасти.

3. Познай поредността 

Направете си логическа олимпиада. Изберете  по 2 броя малки предмети с различни цветове, така че да имате налични поне 7. Може да използвате разноцветни листчета, или каквото ви е под ръка. Започва се с представяне на 3 предмета в някаква поредност, след което те се скриват. Идеята е играещият да запомни точната поредност и да я възпроизведе. Излишно е да обясняваме колко полезна за паметта е тази игра. При по-големи деца може да се направи с последователност от букви и цифри.

4. Кой е предметът

С това занимание децата ще опознаят заобикалящият ги свят и предметите в него. Ще свързват цветовете с обектите. Правилата са лесни: избирате един предмет, който е видим около вас. Казвате цветът му и предположенията могат да започнат. Напълно възможно е да комбинирате играта с обикаляне на стаята посочване и назоваване на предмети с ответен отговор топло (по-близо до предмета си) и студено (по-далеч от предмета си). 

5. Морски шах

Колкото класическа толкова и забавна игра. Тя е хит сред малки, големи и още по-големи. Правилата са познати, но ще ви ги припомним. Имате полета 3х3 и два отбелязващи символа. Всеки има ред и право да постави по 1 символ в мрежичката от полета. Целта е да съберете 3 символа един до друг на ред, колона или диагонал. Правилата не биха затруднили малчуганите, а подготовката за нея би ги ентусиазирала. Предлагаме да си нарисувате само полетата, а за фигурки да ползвате малки предмети. Трябват ви по 5 предмета от 2 цвята. Можете да си направите топчета от цветна хартия, да оцветите малки камъчета, да импровизирате. Но най-важното е да включите и децата в този процес. Играта ще е по-скъпа и сантиментална за тях.

Игри с физическа активност

1. Лов на съкровища

С препратка към предната категория, тази игра може да се превърне в комбинация от логика и  спорт. Измислете сценарий с различни загадки. Направете карта на дома, но по фантастичен начин и слагайте различни улики. Децата могат да имат карта, а могат да събират парченцата със всяка следваща загадка. Естествено е задачите да са съобразени с годините на мачуганите. Може да включите и физически изпитания, като уцелване на топка в кош, събаряне на пластмасови бутилки и подобни. Колкото повече развиете сценария си, толкова децата ще са по-заети и превзети от неговия магически свят. 

Подобна игра би била чудесна за по-големи детски партита.

2. Дама

Чудите се как в хола се играе дама? Не, не вземайте маркер, защо да захабявате този страхотен паркет? Трябва ви тънко цветно тиксо. С него можете, безопасно за пода, да очертаете квадратчетата за любимата игра. Не препоръчваме, ако сте в апартамент и под вас има оплакващи се съседи. Във всички останали случаи лепете и се забавлявайте!

3. Рециклиращ боулинг

Ако разполагате с безопасно място за игра, където няма възможност да съборите ценната семейна ваза, това е играта за вас и мъниците. Трябват ви пластмасови бутилки и топка. Трикът тук е да намерите подходящата топка по размер и тежест. Ако използвате малки пластмасови бутилки, обикновена топка за тенис би свършила работа. Нареждате бутилките, избирате разстоянието и плъзгате топката. Може да записвате и точки. Не е нужно да спазвате стриктно правилата на оригиналната игра. Все пак я превърнахме в детска забава, с леко рециклиращ дух.

Което и да предпочетете от предложенията ни, преценете дали е подходящо за вашите деца и точно по какъв начин ще им го представите.

Забавлявайте се у дома и със Занимания в домашни условия.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *