събота, юли 20, 2024
Идеи за дома

6 от основните части на една къща

Още от праисторията най-важният фактор за оцеляване е подслонът. Домът е ценен за живущите в него, а ако този дом е къща, то той изисква допълнителни грижи. Къщата е самостоятелна конструкция, която може да се каже, че е значително по-сложна за поддръжка, от това да разполагаш с апартамент. Важно е да има стабилни основи, носещи стени, здрав покрив и още редица други  компоненти. 

Кои са най-важните части на една къща:

Основи

Основите са основни и това не е само заиграване с думите. На тях лежи цялата конструкция, като те носят тежестта на къщата и всичко в нея. Основите трябва да са добре обмислени, и предвидени  да бъдат стабилни. Подпочвени води, мека почва и прочие могат да нарушат целостта на основите, ако те не са построени правилно. Тази част от къщата обикновено се изгражда с желязна арматура и бетон. Изчисляване якостта на бетона е много отговорна и важна задача, за бъдещата стабилност на основите.

Колони

Преди изграждане на стените, е необходимо да се вдигнат бетонни колони, които да издържат тежестта на покрива. Тези вертикални елементи могат да бъдат два вида: архитектурни колони и структурни колони. Архитектурните колони са конструирани, за да подобрят естетиката на сградата. Обикновено, те не се скриват, а точно обратното – превръщат се в акцент. Структурната колона поема натоварването, идващо от горната плоча, и го прехвърля безопасно към основата. Понякога колоните могат да вършат и двете дейности, като например красиви колони, които да придържат терасата. Изработването на архитектурните колони може да бъде реализирано и с други материали, различни от бетон.

Покрив

Покривът не трябва да бъде подценяван. Може да се каже, че след основата той е най-важният елемент от къщата. Изграждането на покрив е дълъг и много сериозен процес. Разнообразието от покривни настилки е голямо и ще бъде разгледано в друга публикация. Наклонът, водоотводните елементи, цялостната конструкция и дори комините, трябва да бъдат изградени от специалисти, които много добре разбират от работата си. Формите на покривите са разнообразни и често са характерни за различни части на света. 

Покривът трябва да има и слой, който е влагоизолационен, така че никаква вода да не попада надолу. Не е нужно да споменаваме и колко опасна е дейността, свързана с покривите.

Стени

Стените са основната част, която всички виждат, когато погледнат къщата ви. По-конкретно външните стени. Те обикновено са с по-голяма дебелина и биват изолирани с подходящи, за целта, материали. Вътрешните стени разделят имота на различни помещения. Те са съобразени с цялостната конструкция и фигурират в планът на къщата. Стените също осигуряват поддръжка на основата на следващ етаж или таванско помещение. Противопоказно е да бъдат разрушавани  стени, особено ако се водят носещи за конструкцията. За стените е важно да са изградени от дишащ материал, който подсигурява и изолация. Най-класическите материали са: бетон, тухли, дърво. Но материалите зависят и от ресурсите на конкретния регион. Да не забравяме, че иглутата са също къщи, а техните стени са от ледени блокове.

Врати и прозорци

Не трябва да бъдат неглижирани тези части на къщата. Добре е прозорците да са съобразени така, че естествена светлина да влиза спокойно във всички помещения. Няма нищо по уютно от добре осветена стая. Не всеки може да разполага с големи френски прозорци, но и малките могат да бъдат красиви и достатъчни за различните помещения.

прозорец на къща
6 от основните части на една къща

 Вратите също са от значение. Добре е една къща да разполага с два входа и респективно две входни врати. Интериорните такива трябва да са ориентирани така, че да не представляват проблем за разполагане на обзавеждането. Като говорим за обзавеждане- да, то най-вероятно ще минава през вратите, затова е добре те да бъдат и с предвидени размери. Привидните дреболии, като дизайн на интериорните врати, всъщност са много важни. Наличието на стъкло по вратата на спалнята би причинила дискомфорт на обитателите.

Стълби

Не всяка къща  може и трябва да разполага със стълби. За двуетажните нуждата е очевидна, като стълбите могат да са в самата къща или да са външни. При едноетажните къщи най-добрият вариант е да няма стъпала, но това почти никога не се получава. Плюс къщата да е леко повдигната и да налага наличието на стъпала е това, че тя по-трудно ще бъде наводнявана. Понякога стълбите могат да бъдат декоративен акцент.

Снимков материал: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *